Tokom 2021. povećan broj slučajeva nasilja nad novinarkama u Evropi

Tokom 2021. povećan broj nasilja nad novinarkama u Evropi

Tokom 2021. povećan broj slučajeva nasilja nad novinarkama u Evropi

Samovoljno hapšenje novinara bila je uobičajena taktika koja se koristila za ometanje slobode medija, a u prvih devet mjeseci 2021. u Evropi su bile uhapšene najmanje 42 novinarke.

foto: unsplash

Nasilje nad novinarkama u Evropi se tokom prvih devet mjeseci 2021. godine povećalo za 16.7 posto u odnosu na cijelu 2020. godinu, pokazao je izvještaj Koalicije za žene u novinarstvu.

Koalicija za žene u novinarsvu koja bilježi slučajeve kršenja prava novinarki je od 1. januara do 1. oktobra ove godine evidentirala 149 takvih slučajeva u Evropi, navodeći da je riječ o slučajevima hapšenja, pravnog uznemiravanja, napada na terenu, seksualnog uznemiravanja, kao i seksističkim, rasističkim, fizičkim i verbalnim napadima i drugim oblicima uznemiravanja.

Euroactiv.rs piše da je najviše slučajeva pravnog uznemiravanja bilo u Bjelorusiji, dok je najveći broj fizičkih napada na novinarke zabilježen u Gruziji.

Kada je riječ o svim oblicima napada i kršenja prava novinarki u Evropi, u navedenom periodu ih je najviše zabilježeno u Bjelorusiji u kojoj je evidentirano najmanje 46 takvih slučajeva, a zatim i u Rusiji (28), Gruziji (16), Velikoj Britaniji (11), Francuskoj (sedam), Bugarskoj (četiri), dok su po tri takva slučaja zabilježena u Azerbejdžanu, Poljskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Irskoj.

U Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Irskoj su zabilježena po dva takva slučaja, dok je po jedan slučaj evidentiran u Nizozemskoj, Grčkoj, Mađarskoj, BiH, Srbiji, Španiji, Malti, Portugalu i Švicarskoj.

Koalicija za žene u novinarstvu piše da je samovoljno hapšenje novinara bila uobičajena taktika koja se koristila za ometanje slobode medija, a u prvih devet mjeseci 2021. u Evropi su bile uhapšene najmanje 42 novinarke i to 23 u Bjelorusiji, 15 u Rusiji, tri u Azerbajdžanu i jedna u Poljskoj.

S obzirom na veliki broj slučajeva kršenja prava novinarki, Koalicija za žene u novinarstvu pozvala je evropske zemlje da preduzmu neophodne mjere protiv onih koji ugrožavaju slobodu govora i izražavanja.

Camille Petit iz Evropske federacije novinara je, kako piše Euroactiv.rs, pozdravila to što je Evropska komisija prepoznala problem i donijela niz mjera poput Preporuka za bezbjednost novinara, pokretanje javne rasprave o zaštiti novinara od SLAPP tužbi i za 2022. najavila predstavljanje novog zakona o slobodi medija.

Članice Evropske unije, kako je navela Petit, moraju poduzeti konkretne korake i obezbijediti novinarima sigurno okruženje za rad, te istražiti napade i adekvatno kazniti napadače.

Izvor: Euroactiv.rs, Coalition for women in journalism

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.