Prijetnje urednici eTrafike preko Facebooka

Prijetnje preko društvenih mreža urednici eTrafike

Prijetnje urednici eTrafike preko Facebooka

Prijetnje smrću upućene zbog objave fotografije s migrantima 

Foto: e-Trafika

Urednici portala eTrafika.net Vanji Stokić u petak su upućene prijetnje smrću preko društvene mreže Facebook. Vanja Stokić je u petak objavila fotografiju iz Bihaća sa dvojicom migranata, a sliku je komentarisao izvjesni Goran Živanović, koji je rekao da bi odsjekao glavu i njima i dušebrižnicima koji ih dočekuju.

Komentar je prijavila prvoj dostupnoj policijskoj stanici MUP-a RS u Banjoj Luci. Službenica iz te policijske stanice ju je uputila na policijsku stanicu ''Obilićevo'', koja je nadležna prema njenom mjestu prebivališta.

„Policajka koja je bila dežurna me nakon mog objašnjavanja zašto sam došla doslovno pitala – samo to? Onda je pozivala telefonom inspektora i rekla mi da dođem u ponedjeljak, tada će me primiti inspektor koji se ne bavi time, ali će vidjeti da me proslijedi nekom drugom. Ne osjećam se sigurno. Baš naprotiv, jako sam uznemirena. Strah me je“, rekla je Stokićeva.

„Bez obzira što sam naglasila da vjerujem da ovaj muškarac živi u Banjaluci (to sam zaključila po objavama na njegovom profilu), znači mjestu gdje živim, radim i krećem se, oni odlučuju da čekaju puna dva dana da bi uopšte uzeli moju izjavu“, naglašava ona.

Upravni odbor BH novinara je oštro osudio neprofesionalno postupanje policajaca u ovom slučaju, zahtijevajući sankcioniranje osoba koje su odložile uzimanje izjave i provođenje istrage o ovom krivičnom djelu, za koje je, u krivičnim zakonodavstvu Republike Srpske, zaprijećena kazna u trajanju do dvije godine.

Izvor: eTrafika, Žurnal 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.