Tajland: Novinar Pravit Rojanaphruk zadržan u pritvoru

Tajland: Novinar Pravit Rojanaphruk zadržan u pritvoru

Tajland: Novinar Pravit Rojanaphruk zadržan u pritvoru

Vojna hunta u Tajlandu zadržala je u pritvoru uvaženog tajlandskog novinara Pravita Rojanaphruka zbog "objavljivanja informacija koje nisu u skladu s promovisanjem mira i reda". Ovaj događaj okarakterisan je kao još jedan u nizu kojima vojna hunta pokušava kontrolisati sve one koji su negativno kritički usmjereni ka vladi.

Foto: Twitter

Pravit Rojanaphruk radi kao kolumnist za magazin Nation, a jedan je od rijetkih preostalih koji govore protiv vojne vlasti u zemlji. Od sredine 2014. brojni političari, novinari, kao i drugi građani, prošli su kroz sličan proces vojnog pritvaranja u kojem mogu biti zadržani do sedam dana. Neki od njih su pušteni ranije, nakon što su dali pismenu izjavu da neće ponoviti prijestup.

"Nema pravne osnove za pritvaranje Rojanaphruka. Ukoliko vojska vjeruje da je učinio nešto loše, postoje legalni načini da se nose s time", izjavio je Thepchai Yong, glavni urednik magazina Nation, te je dodao da ne postoji zvanično objašnjenje koji je razlog zadržavanja u pritvoru, niti informacija gdje se novinar trenutno nalazi.

Pravit Rojanaphruk školovao se na Oxfordu i bio je stipendista novinske agencije Reuters, a smatra se jednim od najvećih zagovornika slobode izražavanja u Tajlandu. U svojim izvještavanjima govori protiv vojnih lidera koji su preuzeli moć u zemlji, ali i protiv prethodno izabranih predstavnika vlasti.

Izvori: The Guardian, RWB