Strateg Bijele kuće: Mediji su opozicija

Strateg Bijele kuće: Mediji su opozicija

Strateg Bijele kuće: Mediji su opozicija

Stephen Bannon, glavni strateg Trumpove administracije, izazvao je oštre reakcije medija i organizacija za slobodu govora svojim komentarima da mediji treba da "šute i slušaju".

"Mediji treba da budu posramljeni i poniženi i da jedno vrijeme samo šute i slušaju. Želim da me citirate. Mediji su ovdje opoziciona stranka. Oni ne razumiju ovu zemlju. Oni još uvijek ne razumiju zašto je Donald Trump predsjednik SAD-a", rekao je Bannon u intervjuu za New York Times.

Bannon, čovjek koji se smatra zaslužnim za sprovođenje Trumpove nacionalističke platforme, rijetko daje intervjue medijima, osim Breitbart News-u, desničarskom web portalu na čijem je čelu bio do augusta prošle godine, a svojim je komentarima dodatno pogoršao ionako zategnute odnose između Trumpove administracije i medija, te privukao oštre kritike medijskih i organizacija za zaštitu slobode govora.

"Steve Bannon želi isprovocirati medije tako da bi bilo kakav odgovor značio igrati po njegovim pravilima, no moramo reći da ovakva vrsta govora ne samo da podriva medijske slobode u ovoj zemlji, nego i ohrabruje autokratske vođe širom svijeta. Vođe poput Putina u Rusiji i Erdogana u Turskoj su učvrstili svoju moć marginaliziranjem nezavisnih medija. Ne možemo dopustiti da se to dogodi u SAD-u", kaže Joel Simon, direktor Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u svom komentaru na Bannonove izjave.

Izvor: New York Times, The Guardian, Vanity Fair