Stranica Roberta Kennedyja Jr. suspendovana s Facebooka i Instagrama

Stranica Roberta Kennedyja Jr. suspendovana s Facebooka i Instagrama

Stranica Roberta Kennedyja Jr. suspendovana s Facebooka i Instagrama

Ova organizacija je prošle godine proglašena jednom od 12 najvećih koja širi dezinformacije o COVID-u 19 na internetu.
 
foto: Twitter
 
Instagram i Facebook suspendovali su stranicu Children’s Health Defense ove sedmice zbog toga što je ta antivakserska grupa, koju je predvodio Robert Kennedy Jr., više puta prekršila pravila kompanije kojima su zabranjene dezinformacije o COVID-u 19.
 
Neprofitna organizacija Children's Health Defense jedna je od najuticajnijih antivakserskih organizacija na društvenim mrežama, na kojima je širila pogrešne tvrdnje o vakcinama, ali i o drugim mjerama javnog zdravlja koje su osmišljene za kontrolu pandemije.
 
Kennedy, američki advokat za zaštitu životne sredine i autor poznat po promociji propagande protiv vakcina i teorija zavjere, vodio je ovu organizaciju od 2018. godine, a posljednju odluku Mete je uporedio sa cenzurom vlade, iako je Facebook privatna kompanija koja može postaviti i provoditi vlastita pravila o dezinformacijama.
 
“Facebook ovdje djeluje kao surogat za pohod savezne vlade da ušutka svaku kritiku drakonske vladine politike”, izjavio je Kennedy.
 
Children’s Health Defense imala je stotine hiljada pratilaca u vrijeme suspenzije, navodi se u saopštenju te organizacije, koja je kazala i da je tužila Facebook zbog njegove politike moderiranja. 
 
Centar za suzbijanje digitalne mržnje prošle je godine ovu organizaciju proglasio jednom od 12 najvećih koja širi dezinformacija o COVID-u19 na internetu.
 
Zagovornici javnog zdravlja i stručnjaci za dezinformacije kritikovali su Facebook što ne djeluje brže u obračunu sa štetnim dezinformacijama o COVID-u19 i vakcinama.
 
Karen Kornbluh, direktorica Inicijative za digitalne inovacije i demokratiju u njemačkom Marshall fondu, rekla je da je previše grupa poput Children's Health Defense kojima je dopušteno da bivaju na društvenim mrežama. Napomenula je da grupa ostala aktivna na Twitteru. 
 
„Današnji korak je prekasan i premali“, kazala je Kornbluh, dodajući da se tehnološke kompanije moraju pozabaviti razlozima zbog kojih se dezinformacije lako šire na društvenim mrežama.
 
Facebook i Instagram potvrdili su ovu odluku kompanije u četvrtak.  U izjavi za Associated Press istakli kako su uklonili ove stranice zbog uzastopnog kršenja njihove politike. Prema pravilima ovih platformi, suspenzije se obično provode nakon višestrukih kršenja.
 
Nekoliko podružnica Children's Health Defence ostalo je aktivno na Facebooku i Instagramu uprkos zabrane.
 
Kennedyju je u februaru prošle godine ukinut nalog na Instagramu, ali je nastavio sa djelovanjem na Facebooku gdje ima blizu 247.000 pratilaca.
 
Tokom pandemije, organizacija Children's Health Defence je u više navrata dovodila u pitanje sigurnost vakcina protiv COVID-u19, lažno tvrdeći da vakcine izazivaju oštećenje organa i da nanose štetu trudnicama. Organizacija je takođe pokušala da stavi sumnju u druge vrste vakcina. U posljednja dva mjeseca tvrdili su da su vakcine protiv tetanusa uzrokovale neplodnost i da su vakcine protiv dječije paralize odgovorne za globalni porast slučajeva dječije paralize.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.