Štrajk uposlenika Radiotelevizije Slovačke protiv novog zakona o javnom servisu

Međunarodne organizacije pozvale slovački parlament da odbaci nacrt zakona koji bi politizovao javni emiter

Štrajk uposlenika Radiotelevizije Slovačke protiv novog zakona o javnom servisu

Međunarodne organizacije pozvale slovački parlament da odbaci nacrt.

foto: Screenshot / Aktuality.sk

Dio zaposlenika i saradnika u Radioteleviziji Slovačke (RTVS) održali su danas trosatni štrajk protiv prijedloga Zakona o javnom servisu koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Održali su protestnu šetnju do zgrade Ministarstva kulture Republike Slovačke, gdje su se obratili govornici.

Ovaj prijedlog, kako pišu Reporteri bez granica (RSF), ugrožava nezavisnost javnih medija. Zajedno sa međunarodnim partnerima, RSF je zatražio od poslanika da odbace zakon koji, kako se navodi, potencijalno krši Evropski akt o slobodi medija.

Slovački parlament će ove sedmice raspravljati o Zakonu o javnom servisu koji ima za cilj da Radioteleviziju Slovačke zamijeni novom - Slovačkom televizijom i radijom (STVR), nakon što ga vlada te zemlje finalizuje u maju, piše RSF.

Ako se usvoji zakon, dodaje RSF, vladajuća koalicija će smijeniti sadašnjeg generalnog direktora i nadzorni odbor prije isteka njihovih zakonskih mandata.

Novog generalnog direktora imenovat će novi Odbor STVR-a koji će se sastojati od devet članova, od kojih pet imenuje skupština, a četiri Ministarstvo kulture. Svi njihovi mandati bi počinjali u isto vrijeme. Ovo bi, naglasio je RSF, vladajućoj većini dalo kontrolu nad odborom, a samim tim i nad generalnim direktorom, što bi, kako se dodaje, dovelo do brze politizacije novih javnih televizijskih i radijskih kanala.

“Vladajuća koalicija uporno optužuje javne medije i njihove novinare za pristrasnost i politički aktivizam i ne krije da želi da uspostavi kontrolu nad njima kroz ovu ‘reformu’”, piše RSF.

Organizacija u saopštenju podsjeća da je prvobitni prijedlog zakona, objavljen u martu, izazvao niz protesta predvođenih novinarima RTVS-a koji su pokrenuli peticiju u kojoj izražavaju bojazan da bi novi zakon mogao stvoriti “alat za političku kontrolu RTVS-a za svakog ko je na vlasti”, dodajući da bi “slobodan i nezavisan javni medij trebao da služi svim građanima Slovačke, a ne ambicijama moći bilo koje stranke”.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova, potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova i mnoge međunarodne organizacije su izrazili zabrinutost jer bi zakon mogao i narušiti odredbe o nezavisnosti iznesene u Evropskom akt o slobodi medija.

Kao rezultat toga, piše RSF, vlada je od tada povukla neke od elemenata zakona, uključujući odredbu o novom politički imenovanom Programskom vijeću.

Međutim, uprkos ovim izmjenama, RSF naglašava da prijedlog zakona i dalje predviđa politizaciju javnog emitera, što bi ugrozilo njegovu nezavisnost. Stoga je, poručio je RSF, i dalje u suprotnosti sa odredbama Evropskog akta o slobodi medija o nezavisnosti javnih medija.

“Štaviše, zakon nije učinio ništa da osigura dovoljno, stabilno i nezavisno finansiranje koje je od suštinskog značaja za osiguranje nezavisnosti STVR-a i ispunjavanja njegove misije javnog servisa”, navodi se u saopštenju RSF-a. 

Pored toga, Slovačka je 2023. godine uvela i novi model finansiranja javnog servisa, koji se sada direktno finansira iz javnog budžeta. 

Iz RSF-a naglašavaju da nedavni napad na premijera Slovačke Roberta Fica u pozadini polarizovanog društva pokazuje da potreba za pluralističkim i nezavisnim javnim medijima, koji mogu olakšati debatu širom političkog spektra u vrijeme krize, nikada nije bila veća.

Izvor: RSF, Aktuality.sk

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.