Srbija se mora efikasnije boriti protiv dezinformacija

Srbija se mora efikasnije boriti protiv ruskih dezinformacija

Srbija se mora efikasnije boriti protiv dezinformacija

Reporteri bez granica pozivaju Vladu Srbije da usvoji preporuke Evropske komisije.

foto: Pixabay

Poslanici u Narodnoj skupštini Srbije nedavno su usvojili dva medijska zakona, a po mišljenju Evropske unije (EU), napredak u ovoj oblasti i dalje je ograničen, pišu Reporteri bez granica (RSF). Pozivaju Vladu Srbije da usvoji preporuke Evropske komisije (EK) kako bi poboljšala medijsku regulativu i efikasnije se borila protiv ruskih dezinformacija.

U svom godišnjem izvještaju o proširenju EU, koji je objavljen 8. novembra, EK smatra da je Srbija ostvarila samo „ograničen napredak“ u pogledu slobode medija. Razlog tome su, navodi RSF, česti i žestoki verbalni napadi vlasti na novinare, nedostatak nezavisnosti Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), nedostatak transparentnosti vlasništvu nad medijima i širenje ruskih dezinformacija putem mnogih medija.

Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima usvojeni su u Skupštini Srbije, u kojoj, kako navodi RSF, dominira vladajuća stranka. Prema novim zakonima, u čijoj izradi su konsultovani predstavnici medija, definisana je i uloga Savjeta za štampu te se, prema RSF-u, procesi javnog sufinansiranja čine transparentnijim i dostupnijim. Ipak, novi zakoni su naišli na žestoke kritike, posebno zato što se državnim preduzećima poput Telekoma Srbija omogućava da imaju medije u svom vlasništvu, te što nisu unijeli značajne promjene u rad ili sastav REM-a.

„Pozdravljamo usvajanje ova dva medijska zakona u Srbiji koji sadrže realna rješenja za unapređenje slobode medija. Međutim, ove reforme nisu dorasle izazovima. Mogućnost da se državi vrati vlasništvo nad medijima i izostanak unapređenja REM-a izazivaju zabrinutost zbog ponovnog pritiska vlasti Srbije i istaknutog mjesta ruske propagande“, izjavio je Pavol Szalai, šef odjela RSF-a za EU-Balkan.

Kao kandidat za pristupanje EU, Srbija mora, kako je dodao Szalai, biti ambicioznija u reformama. Pozvao je vladu da preispita ove zakone u svjetlu preporuka iz izvještaja EK.

RSF poziva Vladu Srbije da poštuje preporuke EK i da preduzmu mjere za borbu protiv širenja ruskih dezinformacija.

U cilju suzbijanja širenja ruske propagande, EK poziva Srbiju da „preduzme hitne mjere kako bi se suprotstavila antievropskim narativima koje propagiraju brojni mediji i da se suprotstavi stranim manipulacijama informacijama i miješanju, posebno u kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine”.

Takođe, poziva se vlada da osigura nezavisnost regulatornog tijela za medije. EK je istakla ulogu REM-a u širenju dezinformacija, rekavši da „ne uspijeva da demonstrira svoju nezavisnost na dosljedan način i da svoj mandat izvršava uz punu zaštitu medijskog pluralizma i profesionalnih standarda“. Iz RSF-a podsjećaju da su prošlog juna pozvali na prekid „toksične regulacije medija u Srbiji” i na unapređenje REM-a kako bi on bio efikasniji, nepristrasniji i transparentniji.

Poziv je upućen i da se zaštite novinari od svih oblika nasilja i zastrašivanja. Kao što je RSF već izvijestio, kako se navodi, EK je zabrinuta zbog “prijetnji, zastrašivanja, govora mržnje i nasilja nad novinarima” i povećanja strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP), posebno pokrenutih od strane članova nacionalnih i lokalnih vlasti, što može dovesti do zastrašujućeg efekta uključujući autocenzuru.

„Da bi se ovo riješilo, Komisija preporučuje 'da se osigura da se visoki dužnosnici suzdrže od etiketiranja ili verbalnih napada na novinare i da se sve prijetnje i slučajevi fizičkog i verbalnog nasilja brzo prate i, prema potrebi, javno osude, istraže ili krivično gone'“, navodi se.

Izvor: RSF

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.