Srbija: NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

Srbija: NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

Srbija: NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

"Srbija danas nije zemlja istinskih medijskih sloboda. Jer, naši medijski zakoni su dobri i u skladu sa evropskim standardima, ali u stvarnosti ne donose ono zbog čega su napisani – širok prostor za razmenu informacija i ideja. To ustavno i zakonsko pravo sputavaju upravo oni čiji je posao da štite i brane ustavni i pravni poredak Srbije - izvršne vlasti.", navedeno je u Proglasu o medijskim slobodama, peticiji koju je do sada potpisalo oko 2.000 novinara i građana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da zakaže javno slušanje na temu medijskih sloboda, a uz zahtjev su predali i potpise svih onih koji su podržali Proglas koji bi, kako se navodi u NUNS-u, trebao biti osnov za razgovor u parlamentu. 

Iz NUNS-a ističu da su mediji i medijske slobode među naslabije ocijenjenim oblastima u izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. godinu, kao i to da postoji zabrinutost zbog sve očiglednijeg sužavanja prostora za slobodnu razmjenu informacija, mišljenja i stavova na srpskoj medijskoj sceni. 

Podsjećamo, emisija "Utisak nedelje" ukinuta je nakon 20 godina emitovanja, čime, kako je navedeno u proglasu, sumnje da vlasti u Srbiji guše slobodu govora postaju opravdane. 

Izvor: NUNS