Srbija: Građani za medije - za narednih 20 godina

Srbija: Građani za medije - za narednih 20 godina

Srbija: Građani za medije - za narednih 20 godina

Obilježavajući 20 godina svog postojanja, Medija centar Beograd pokreće niz debata posvećenim problemima slobode izražavanja i prava na obavještenost u Srbiji.

Foto: Medija centar Beograd

Prvi od održanih panela posvećen je internet slobodama i raspravi o načelima Deklaracije o internet slobodama koju su inicirali blogeri Srbije i konferencija BlogOpen. Na konferenciji su učestvovali Vukašin Obradović, predsjednik NUNS-a, Marko Selaković, PR konsultant i bloger, Saša Jeremić, član informativne službe SNS zadužen za zvaničnu internet prezentaciju SNS, Jovana Gligorijević, novinarka Vremena kao i blogeri Nikola Jovanović i Milan Kamponeski.

Tokom diskusije utvrđeno je da bi prvi princip Deklaracije o internet slobodama, odnosno princip slobode govora, mogao da glasi:
Ne cenzurišemo internet. Ne blokiramo sajtove i ne uklanjamo tuđi sadržaj sve dok je u skladu sa zakonom, ne kažnjavamo i ne zastrašujemo one koji na internetu izražavaju svoje mišljenje sve dok ne ugrožavaju prava i slobode drugih. Ne obeshrabrujemo one koji postavljaju pitanja, iznose stav, kritikuju, služe se satirom i humorom u komunikaciji. 
 
Naredni panel, koji će biti posvećen slobodnom pristupu Internetu i otvorenoj mreži za sve kao drugom principu Deklaracije, bit će održan u septembru 2014.
 
Kompletan izvještaj sa ovog panela dostupan je na stranici Medija Centra Beograd
 
Izvor: MC.rs