SMCG osudio napad na novinarku Milku Tadić Mijović

SMCG osudio napad na novinarku Milku Tadić Mijović

SMCG osudio napad na novinarku Milku Tadić Mijović

Verbalni napad se, kako pišu Vijesti, desio na parkingu u Petrovcu gdje je bivši bokser uputio niz prijetnji novinarki Tadić Mijović i njenim kolegama novinarima, tvrdeći da ih sve treba pobiti.

foto: screenshot/Vijesti.me

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije je osudio napad na novinarku i direktoricu Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milku Tadić Mijović i pozvao nadležne organe iz te zemlje da adekvatno kazne počinioca.

Tadić Mijović je 16. avgusta ove godine, kako pišu Vijesti, verbalno napadnuta na parkingu u Petrovcu, a zbog vrijeđanja i brojnih prijetnji koje su joj upućene, budvanska policija je za manje od pola sata, uhapsila osumnjičenog za taj napad, Boška Filipovića.

Vijesti pišu da je Tadić Mijović rekla kako joj je napadač prišao na parkingu govoreći da se pogrešno parkirala, a nakon toga je počeo da psuje i prijeti novinarima Vijesti tvrdeći da ona i njene kolege, bez dokaza, svašta pišu protiv “škaljaraca” i bivšeg predsjednika Crne Gore, Mile Đukanovića, te da ih sve treba pobiti.

Napadač Filipović je, kako pišu Vijesti, bivši bokser koji je poznat po nasilničkom ponašanju, a navodi se i da su mediji godinama pisali o sudskim postupcima koji su se vodili protiv njega. Vijesti pišu da se napad na novinarku Tadić Mijović u Petrovcu desio nakon što je Filipović pobjegao iz kućnog pritvora u kojem se nalazio zbog upućivanja prijetnji smrću predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i bivšem ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću.

Iz Sindikata medija Crne Gore su, kako piše Safejournalists, saopštili da je ovaj napad još jedan od mnogobrojnih pokazatelja u kakvom ambijentu rade crnogorski novinari, pogotovo oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, a navode i da je tokom ove godine zabilježeno već 14 slučajeva napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara što pokazuje da se situacija samo pogoršava.

Iz ovog sindikata smatraju da je krajnje vrijeme da donosioci odluka, vlada i skupština te zemlje, urade nešto kako bi novinari zakonski bili bolje zaštićeni od napada, te da prihvate zahtjeve novinarskih udruženja, nevladinih organizacija i SMCG-a za jačom krivično-pravnom zaštitom novinara, kako bi se pokušali prevenirati ovakvi napadi.

Izvor: Safejournalists, Vijesti.me

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.