Slovenija: 48 novinara prekršilo Kodeks

Slovenija: 48 novinara prekršilo Kodeks

Slovenija: 48 novinara prekršilo Kodeks

Sud časti Udruženja novinara Slovenije donio je odluku prema kojoj je 48 novinara iz 12 medija prekršilo Kodeks novinara Slovenije zbog načina na koji su izvještavali o događaju koji se desio u jednoj mariborskoj školi u novembru 2014. godine. 

Foto: Delo

Prema nalazu Suda časti, u ovom slučaju prekršen je član 17. Kodeksa novinara Slovenije koji obavezuje novinare na poštovanje privatnosti i koji zabranjuje prikazivanje pornografskih scena. Takođe, neki od medija prekršili su i član 12. koji zabranjuje neovlašteno prikupljanje podataka, kao i član 23. koji obavezuje novinare na etičko izvještavanje o samoubistvu.

Među onima koji su prekšili Kodeks nalaze se neki od najuticajnijih slovenačkih medija poput nacionalne televizije, radio stanica sa velikim brojem slušatelja kao i magazini sa značajnim tiražima. 

Podsjećamo, slučaj koji se desio u novembru prošle godine, kada su učenici snimili intimni odnos direktora i profesorice i objavili ga na internetu, završio je tragičnim samoubistvom direktora škole. 

Izvor: Delo, Blic