Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije

Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije

Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije

Zakon u Sloveniji je podržalo više od 62 posto birača.
 
foto: RTV Slovenija / YouTube
 
Nakon pogoršanja medijske klime u vrijeme bivšeg premijera Slovenije Janeza Janše, građani te zemlje su u nedjelju na referendumu potvrdili zakon kojim se žele spriječiti politička imenovanja na javnoj televiziji, javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
 
Više od 62 posto birača podržalo je zakon, pokazuju rezultati koje je objavila izborna komisija u nedjelju navečer, stvorivši uvjete za njegovo stupanje na snagu vjerovatno početkom 2023. godine.
 
Nekoliko organizacija za zaštitu medija, poput Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), s odobravanjem su pozdravile amandman kojem je, kako prenosi HND, zadaća “braniti uređivačku nezavisnost” RTV Slovenije od “političke zloupotrebe i od nepobitne destrukcije”. 
 
HND podsjeća kako je Janša, koji je bio na vlasti od 2020. do 2022., učestalo napadao medije optužujući ih za pristranost te je smijenio većinu vodećih ljudi RTV-a i imenovao sebi bliske saradnike.
 
Mrežu je nakon toga potresao niz štrajkova i protesta protiv izmjene programa i pritiska kojem su izloženi novinari pa je Slovenija pala s 36. na 54. mjesto na ovogodišnjoj listi medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF). 
 
Stranka bivšeg premijera Slovenije je zatražila raspisivanje referenduma u nadi da neće potvrditi novi zakon, donesen nedugo nakon dolaska na vlast koalicije lijevog centra, što je bila nova pljuska za Janeza Janšu, kako piše HND. Po tom tekstu, vlada i parlament više neće moći imenovati upravljačka tijela (RTV Slovenije) i mreža će biti pod nadzorom grupa civilnog društva (zaposlenika, aktivista za ljudska prava, akademije nauka). 
 
“Učinjena je nepopravljiva šteta, ali uređivačka autonomija će se očuvati ovim amandmanom”, kazala je Helena Milinkovič, glasnogovornica glavnog Sindikata televizije za Agenciju France Presse.
 
Dodala je i da je više od 40 zaposlenika otišlo iz redakcije koja okuplja oko 2.100 ljudi, a u  međuvremenu je, kako navodi HND, došlo desetak novinara koji su prije radili za glasila sklona Janši. 
 
Izvor: HND
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.