Sloboda medija u Srbiji: Dostignuća, prijetnje i aktuelni trendovi

Sloboda medija u Srbiji: Dostignuća, prijetnje i aktuelni trendovi

Konferenciji za medije povodom svjetskog dana štampe organizovane od strane medijskih udruženja Srbije i Misije OEBS u Srbiji, prisustvovali su predstavnici svih relevantnih udruženja Srbije: Ljiljana Smajlović (Udruženje novinara Srbije), Vukašin Obradović (Nezavisno udruženje novinara Srbije), Zoran Sekulić (Asocijacija medija), Saša Mirković (Asocijacija Nezavisnih elektronskih medija), Dinko Gruhonjić (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) i Dejan Miladinović (Lokal Pres).

Na konferenciji je bilo govora o aktuelnom stanju i budućnosti medijskih sloboda u Srbiji, kao i o ključnim izazovima medijskih reformi. Predsjednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković i predsjednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić upozorili su na opasnost usporavanja, pa i odlaganja medijske reforme. Oni su objasnili da je Ministarstvo kulture i informisanja razdvojilo nacrte zakona o elektronskim medijima i javnim servisima, dok je nacrt zakona o javnom informisanju na usaglašavanju u drugim ministarstvima, iako je javna rasprava o tom dokumentu završena prije više od mjesec dana.

U priči o medijskim zakonima i privatizaciji preostalih državnih medija, napomenuo je Mirković, zaboravlja se da je u Srbiji 7% u vlasništvu države, dok je 93% privatnih medija. Nacrtom ovog zakona predviđen je rok za privatizaciju preostalih 66 državnih medija do kraja 2014, kao i obaveza da država do 15.9. ove godine raspiše konkurs za projektno finansiranje u sljedećoj godini, napomenuo je Sekulić, jer se budžetsko finansiranje ukida.

Predsjednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović najavila je da će ovo udruženje biti protiv Zakona o javnom informisanju, ukoliko ne bude propisana obaveza da se iz lokalnih budžeta izdvaja najmanje 2% za finansiranje lokalnih medija.

Izvor: Medija Centar Beograd