Sigurnosni sistemi mobilnih aplikacija na udaru vlade Velike Britanije

Sigurnosni sistemi mobilnih aplikacija na udaru vlade Velike Britanije

Sigurnosni sistemi mobilnih aplikacija na udaru vlade Velike Britanije

Vlada Velike Britanije zakonski bi mogla prisiliti mobilne aplikacije WhatsApp i iMessage da oslabe svoje sigurnosne sisteme kako bi špijuni imali mogućnost pristupa podacima u slučaju potrebe.
 
Foto: Pixabay
 
WhatsApp i iMessage mogli bi biti zakonski obavezni da ukinu tzv. "end to end" enkripciju, koja korisnicima dozvoljava tajnu komunikaciju, ukoliko Zakon o ovlastima tokom istražnih procesa u Velikoj Britaniji bude usvojen.
 
Zahvaljujući specijalnom načinu kodiranja poruka, bezbjedonosne službe trenutno ne mogu presretati komunikaciju između ljudi.
 
Iako je kontroverzni zakon zbog brojnih kritika unutar britanskog parlamenta dobio novi nacrt, njegove stavke koje su izazvale najveću debatu, ostale su iste.
 
Iz britanske vlade poručuju da su prilikom ponovnog sastavljanja nacrta zakona u obzir uzeli primjedbe i da nemaju namjeru narušavati enkripciju, već natjerati kompanije da oslabe svoje sigurnosne sisteme koje kontrolišu samostalno.
 
Novi zakon, također, zahtijeva od internet kompanija da čuvaju informacije o svim pretragama koje su njihovi korisnici vršili tokom cijele godine, a tim podacima bi kasnije mogla pristupiti vlada.
 
U britanskoj vladi se nadaju da bi novi zakon mogao biti usvojen do kraja godine, posebno jer mnogi od trenutnih zakona kojima se dozvoljava špijunaža prestaju važiti u 2016. godini. 
 
Iako zagovornici zakona tvrde da bi na taj način svi koji su u poziciji moći bili jednako tretirani, IT stručnjaci smatraju da slaba enkripcija poruka može značiti otvoren put u cyber kriminal, i omogućiti pojedinim zemljama manipulisanje komunikacijom među ljudima.