Apple protiv FBI-ja: Narušavanje enkripcije opasan presedan

Apple i FBI u

Apple protiv FBI-ja: Narušavanje enkripcije opasan presedan

Apple se suprotstavio zahtjevima FBI-ja i sudskom nalogu koji traži da kreiraju pristup mobilnom telefonu jednog od učesnika u oružanom napadu u San Bernardinu.

U otvorenom pismu Apple-ovim korisnicima, Tim Cook, direktor kompanije, objavio je da FBI od Apple-a traži kreiranje tzv. backdoor pristupa operativnom sistemu i telefonima, što se kosi sa uvjerenjima i reputacijom kompanije.

"Vlada SAD-a od nas traži nešto što mi jednostavno nemamo i što smatramo da je opasno kreirati. Traže da kreiramo 'stražnji ulaz' u iPhone", kaže se u pismu.

Cook je pismo objavio nakon što je sudija kalifornijskog okružnog suda u utorak izdao nalog da Apple mora pomoći FBI-ju u pristupu operativnom sistemu i svim podacima na iPhone-u jednog od učesnika u decembarskom terorističkom napadu u San Bernardinu, kada je bračni par Farook-Malik otvorio vatru na prisutne u Centru za socijalnu skrb. U napadu je poginulo 14 i ranjeno 22 ljudi.

Cook je dodao da Apple surađuje sa policijom i da im, uz validan sudski nalog, predaju informacije koje imaju, ali da bi otvaranje ovakvog pristupa telefonima značilo slabljenje enkripcije za sve korisnike, te najavio da će se boriti protiv sprovođenja ovakvog zahtjeva.

Podršku Cookovom stavu izrazili su i predstavnici Twittera i Facebooka, te CEO Google-a, Sundai Pichai, koji smatra da bi prisiljavanje Apple-a da kreira tzv. backdoor pristup predstavljalo "opasan presedan".

 

 

Amnesty International, Američka unija za građanske slobode (ACLU) i Fondacija elektronske fronte (EFF) najavili su da će podržati Apple-ovo suprotstavljanje narušavanju enkripcije.

"Vladin zahtjev rizikuje postavljanje opasnog presedana. Ako FBI može natjerati Apple da hakira korisničke uređaje, onda to može i svaki represivni režim u ostatku svijeta. Apple zaslužuje pohvalu za odbranu svog prava da svojim korisnicima ponudi sigurne uređaje", kaže se u saopštenju koje je izdao ACLU.

Povodom slučaja, koji se pretvara u bitku za očuvanje enkripcije, oglasio se i Edward Snowden:

 

 

Budući da je sudska naredba u ovom slučaju zasnovana na zakonu starijem od 200 godina, neki smatraju da bi javna debata koja ga prati mogla dovesti do nove rasprave o enkripciji pred američkim Kongresom. 

Izvor: Gizmodo, The Verge, Ars Technica