SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo novinarkama CIN i BIRN BiH

Novinarke Bajrović i Kuloglija dobitnice SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo

SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo novinarkama CIN i BIRN BiH

Cilj ovogodišnje dodjele SEEMO nagrade je bio promovisati rad istraživačkih novinara koji su pridonijeli skretanju pažnje na socio-ekonomski uticaj pandemije koronavirusa na živote ljudi.

foto: screenshot/seemo.org

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Sadeta Bajrović dobitnica je ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodjeljuje „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO). Bajrović je proglašena najboljom profesionalnom novinarkom, a dodijeljeno joj je priznanje za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu za priče „Građani finansiraju štetne poslove privatnika“ i „Borba sa birokratama za dječiji život“.

Prva nagrađena priča „Građani finansiraju štetne poslove privatnika“ govori o sistemu finansiranja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, načinu ubiranja novca od građana putem računa za struju i štetu koju postrojenja za proizvodnju struje nanose prirodi, a istraživanjem je, između ostalog, utvrđeno da je poticaj rada postrojenja pretvorio proizvodnju struje u unosan posao sa malo ulaganja i još manje brige za okoliš, piše CIN.

Druga nagrađena priča novinarke Bajrović govori o djeci iz Unsko-sanskog kantona (USK) koja su oboljela od rijetke bolesti, cistične fibroze i borbi njihovih roditelja sa birokratskim sistemom za skupe lijekove, neophodne za liječenje. Istraživanjem je utvrđeno da je sedmero djece mjesecima čekalo da im Zavod zdravstvenog osiguranja odobri lijekove, kao i da se u tom periodu, nekima od njih stanje pogoršalo, a neki su odselili u inostranstvo. Neredovnim terapijama se, kako piše u priči, skraćuje životni vijek pacijenata.

Posebno priznanje SEEMO dobila je Nermina Kuloglija, novinarka BIRN-a BiH, za bazu podataka o javnim nabavkama medicinske opreme u vrijeme pandemije koronavirusa. Kuloglija je od početka pandemije, od marta pa do kraja 2020. godine, pratila sva javna trošenja tokom borbe protiv pandemije koronavirusa kroz posebnu bazu podataka. U tom periodu zabilježila je trošenje više od 60 miliona maraka i objavila niz priča.

Osim novinarki iz BiH, nagradu su dobili i Milica Vojinović, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) iz Srbije, koja je proglašena najboljom mladom novinarkom za više istraživanja o organizovanom kriminalu, kao i Vlad Odobescu, freelance novinar i član rumunskog Centra za istraživačko novinarstvo kome je posebno priznanje uručeno za doprinos na istraživačkom projektu o ranjivosti radnika za vrijeme pandemije.

Nagrade su dodijeljene na 15. Forumu medija jugoistočne Evrope (SEEMF) održanom 3. novembra 2021. u Beogradu.

Iz žirija su naveli da su ove priče doprinijele skretanju pažnje na socio-ekonomski uticaj pandemije koronavirusa na živote ljudi, posebno teme koje su bile fokusirane na mlade, manjinske grupe i ljude sa invaliditetom.

U ovogodišnjem žiriju bili su Remzi Lani, izvršni direktor Albanian Media Institute, Borislav Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo, Maja Sever iz HRT-a, Saša Leković, freelance novinar iz Hrvatske i trener istraživačkog novinarstva, i Alina Radu, direktorica Ziarul de Garda iz Moldavije.

Dodjelom SEEMO nagrade se odaje počast radu istraživačkih novinara i njihovom doprinosu istraživačkom izvještavanju uprkos teškim uslovima u kojima rade. Dodjelu nagrade organizuju Centralna evropska inicijativa (CEI) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation – SEEMO).

Izvor: CIN, Detektor.ba, SEEMO

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.