Novinari CIN-a i Žurnala dobitnici nagrada za istraživačko novinarstvo

Novinari CIN-a i Žurnala dobitnici nagrada za istraživačko novinarstvo

Novinari CIN-a i Žurnala dobitnici nagrada za istraživačko novinarstvo

Fondacija “Duško Jovanović” dodijelila je nagrade za najbolje međunarodne istraživačke priče.

foto: pixabay

Međunarodna priznanja za istraživačko novinarstvo Fondacije “Duško Jovanović” dodijeljena su sinoć u Podgorici. Novinarima iz BiH uručene su prve dvije nagrade.

Azhar Kalamujić iz Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva dobitnik je prve nagrade za priču „Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta“ koja otkriva kako je grupa sudaca, advokata, sudskih službenika, općinskih funkcionera i privatnika, nezakonito prisvajala napuštene stanove i kuće u Sarajevu.

Priznanja za drugu nagradu uručena su novinarima Žurnala, Azri Omerović i Avdi Avdiću za “Aferu Diploma”. Novinari su otkrili način i mogućnost sticanja diplome srednje medicinske škole, za samo 17 dana.

Dobitnik treće nagrade je novinar crnogorskog dnevnog lista “Pobjeda”, Jovan Nikitović, za seriju tekstova o nestanku velikog broja eksponata iz Muzeja Crne Gore.

Nagrade za doprinos i razvoj u istraživačkom novinarstvu se dodijeljuju u znak sjećanja na pokretača i urednika dnevnog lista “Dan” iz Podgorice, Duška Jovanovića, koji je ubijen po izlasku iz redakcije, u maju 2004. godine. Ni 15 godina nakon njegovog ubistva nije otkriveno ko ga je ubio, a za saučesništvo je na 19 godina osuđena jedna osoba.  

Izvori: CIN, Žurnal

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.