Sankcionisan zvizdač koji je o korupciji govorio javno

Sankcionisan uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje koji je za BIRN BiH dao izjavu o korupciji u carinskim terminalima

Sankcionisan zvizdač koji je o korupciji govorio javno

Disciplinski postupak je protiv uposlenika UIO-a pokrenut uprkos tome što je ranije od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) dobio status “zviždača”.

foto: pixabay

Prvostepenska disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) odlučila je kazniti svog uposlenika Emira Mešića zbog povrede službene dužnosti i neovlaštenog davanja izjave za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH koju su prenijeli i drugi web portali, a pomenutom uposleniku je izrečena sankcija degradiranja na niže radno mjesto ili nižu kategoriju u okviru radnog mjesta u trajanju od 12 mjeseci.

Mešić je za BIRN BiH govorio o prijavi Tužilaštvu BiH zbog nepravilnosti prilikom naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama, nakon čega nije bio saslušan duže od godinu dana, a Detektor.ba piše da je nakon objavljivanja istraživanja BIRN-a BiH koje je pokazalo da je više od polovine od 330 miliona KM prikupljenih po osnovu parkiranja na carinskim terminalima u BiH, u proteklih deset godina završilo na računima privatnih firmi, Uprava za indirektno oporezivanje protiv Mešića pokrenula disciplinski postupak.  Postupak je, kako se navodi, pokrenut uprkos tome što je Mešić ranije od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) dobio status “zviždača”, odnosno “zaštićenog prijavitelja korupcije”.

Direktor APIK-a Hasim Šabotić je rekao da ukoliko zaštićeni prijavitelj korupcije trpi štetnu radnju, ovoj agenciji podnosi zahtjev o tome nakon čega se od Upravnog inspektorata Ministarstva pravde traži da izvrše kontrolu i ispitaju činjenično stanje, piše Detektor.ba.

“Mi njega štitimo samo za ono što je prijavio, zato da ga ne može niko proganjati, suspendirati, maltretirati, pokretati disciplinski postupak. On je dužan da poštuje procedure unutar institucije”, rekao je Šabotić.

Detektor.ba piše da se u ovoj odluci disciplinske komisije UIO-a, između ostalog, navodi da je Mešić odgovoran za “iznošenje u javnost neistina, neprimjerenih i paušalnih komentara zasnovanih na isključivo vlastitoj percepciji i shvatanju pozitivnih propisa, te neprovjerenih informacija o radu i menadžmentu Uprave na način da je neovlašteno dao izjavu” za BIRN BiH. Navodi se i to da u odluci protiv Mešića piše da je ovim medijskim istupom Mešić “doveo u zabludu zainteresovanu javnost i nanio štetu ugledu UIO-a kao najvažnije finansijske institucije u BiH”.

U obrazloženju odluke disciplinske komisije se također navodi da Mešić nije postupao u skladu s pravilima službe i da je prekršio određena pravila kodeksa ponašanja uposlenih u UIO-u, kao i da je zanemario interni akt Uprave kojim se ukazuje da svako neovlašteno davanje informacija i podataka u bilo kojem obliku predstavlja povredu službene dužnosti i podliježe disciplinskom i drugom odgovarajućem postupku, što je cijenjeno kao otežavajuća okolnost, piše Detektor.ba.

Glasnogovornik UIO-a BiH Ratko Kovačević je u odgovoru na BIRN-ov upit o tome zašto navedena institucija nije reagovala na pomenuti tekst kada je on je objavljen, rekao da UIO nije uputila demanti ovom mediju jer su u tekstu isključivo prenijeti stavovi gospodina Mešića.

Pravni zastupnik Mešića u ovom postupku Edin S. Hodžić je nakon pokretanja navedenog postupka rekao da će, ukoliko bude potrebno, tražiti sudsku zaštitu, kao i to da je apsurdno to što se uopće došlo do ovakve situacije u kojoj se kažnjava onaj ko ukazuje na nepravilnosti i korupciju.

“Smatram da pokretanje disciplinskog postupka protiv osobe koja ima status uzbunjivača ne samo da je suprotno Zakonu o zaštiti uzbunjivača nego i šalje jednu sasvim drugu poruku osobama koje se odluče prijaviti nepravilnosti”, rekao je Hodžić.

Mešić je tokom trajanja ovog postupka za BIRN BiH rekao kako očekuje pozitivan ishod od disciplinske komisije UIO-a i kako bi “drugačija odluka dovela u pitanje i Zakon o zaštiti zviždača”.

“Nema tu nikakvog narušavanja ugleda UIO-a, zato što je ta prijava bila u javnom interesu i u pitanju su javni prihodi. Ukazano je na nepravilnosti, dostavljeni su materijalni dokazi Tužilaštvu”, ranije je rekao Mešić.

Mešić je u prethodnim izjavama za BIRN BiH također govorio i da su protiv njega pokrenuta dva disciplinska postupka, ističući da se “umjesto da se istražuju slučajevi koje je prijavio i koji nanose štetu Upravi za indirektno oporezivanje, državi i građanima ove zemlje”, on sumnjiči za nanošenje navodne štete UIO-u.

U drugom disciplinskom postupku se, kako piše Detektor.ba, protiv Mešića preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača, a riječ je radnjama iz 2018. godine, a oba postupka je Mešić dovodio u vezu sa činjenicom da je on prijavitelj korupcije. Na odluku Prvostepene disciplinske komisije UIO-a, Mešić ima pravo na žalbu u skladu s važećim propisima.

Izvor: Detektor.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.