Šagolj i Tanović pobijedili u dvije kategorije nagrade Bayeux Calvados-Normandy

Šagolj i Tanović pobijedili u dvije kategorije nagrade Bayeux Calvados-Normandy

Šagolj i Tanović pobijedili u dvije kategorije nagrade Bayeux Calvados-Normandy

Nagrada im je dodijeljena za dokumentarni film “Kad smo mi bili oni” koji govori o životu migranata u BiH.

foto: screenshot AJB/insert iz filma “Kad smo mi bili oni”

Bh. fotograf Damir Šogolj i režiser Danis Tanović su za film “Kad smo mi bili oni” pobijedili u dvije kategorije nagrade za ratne dopisnike Bayeux Calvados-Normandy koja je dodijeljena u subotu.

Šogolj i Tanović pobijedili su u kategorijama za grand format televizijskog, kao i za video izvještavanje za film rađen za Al Jazzeru koji govori o teškom stanju migranata koji borave na području Bihaća, grada na sjeverozapadu BiH.

Nagrade Bayeux Calvados-Normandy za ratne dopisnike se, kako piše RFI, dodjeljuju 28. godinu zaredom i to za izvještavanje u kategorijama za štampu, televiziju, radio i fotografiju, a nagrada je prvi put dodijeljena anonimnom autoru. Riječ je o fotografu čija je zbirka fotografija o dešavanjima u Mijanmaru objavljena u New York Timesu.

U kategoriji za štampu, nagradu je osvojio mladi reporter Thomas D’Istrii za izvješavanje o diktaturi koju u Bjelorusiji predvodi predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko opisanoj u članku "Revolution dans la derniere dicture d'Europe" koji je objavljen u francuskom Le Mondeu.

Prvu televizijsku nagradu za kratki format dobili su novinari Orla Guerin i Goktay Koraltan za njihovo izvještavanje o snajperistima u Jemenu koje je prikazano na BBC-u, a za izvještavanje o dešavanjima i talibanima u Afganistanu, uključujući počasnu nagradu Ouest-France – Jean Marin i nagradu u kategoriji štampe, dobio je autor Wolfgang Bauer čiji je rad objavljen u njemačkom magazinu Zeit. Bauer je, kako piše RFI, poručio da će se vratiti u Afganistan i dodao da građani te zemlje ne smiju biti ostavljeni sami sa talibanima.

Za izvještavanje o Afganistanu nagrađen je i radijski izvještaj reporterke Margaux Benn za radio Europa 1. Riječ je o dokumentarnom izvještaju koji govori o dijelu Afganistana u kojem su cijela sela pretvorena u minska polja.

Nagrada publike pripala je fotografu Abu Mustafi Ibraheemu za njegovo izvještavanje za Reuters o sukobima u Gazi.

Poruka svih nagrađenih radova je, kako piše RFI, bila da ne trebamo zatvarati oči pred zlodjelima u svijetu i da se trebamo radovati rijetkim momentima solidarnosti i nade. Osim toga, na ceremoniji dodjele nagrada je poručeno da opasnost nije ograničena na jedno mjesto i da novinari koji se usude otkriti istinu riskiraju svoje živote gdje god da odu, a neki su primorani prikriti svoj identitet ili mjesto boravka, čak i u “sigurnoj” zemlji.

Izvor: RFI

___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje