Damir Šagolj: 7 savjeta fotoreporterima

Damir Šagolj: 7 savjeta fotoreporterima

Damir Šagolj: 7 savjeta fotoreporterima

Koji su ključni elementi stvaranja izvrsne novinske fotografije? Reutersov nagrađivani fotograf Damir Šagolj, dijeli sedam ideja o tome kako snimiti novinsku fotografiju koja će angažirati publiku i ispričati izvrsnu priču. 

Predvidite: Igrajte se sa aparatom i slikajte mnogo prije no što ste u situaciji da uslikate izvrsnu sliku. Na taj način ćete biti spremni kada se desi pravi momenat.
 
Istražujte: Priča ne počinje onog trenutka kada vi dođete na lokaciju u kojoj radite, ona počinje mnogo, mnogo ranije. Morate naučiti mnogo; morate istražiti i znati gotovo sve o pričama koje ćete možda pokrivati.
 
Reach out: Nećete daleko dogurati ako ste sami, naročito ako ste u zemlji u kojoj ranije nikada niste bili. Vrlo je važno da imate svoje ljude- fiksere, prevodioce, itd, jer nikada ne znate kada će vam zatrebati. 
 
Postavite prioritete: Fokusirajte se na vaš ugao priče, na taj način će vaše izvještavanje biti mnogo bolje.
 
Vježbajte: Veoma je važno da znate sve šta je vaša kamera u mogućnosti da uradi, tako da možete da iskoristite ono što već imate. Nije važno da li imate najnoviji model kamere- važno je da znate koristiti onaj aparat koji imate. 
 
Družite se: Boraviti sa drugim fotografima na terenu, sigurno je prednost. Ne želite provoditi vrijeme gledajući fotografije koje ste napravili ranije tog dana. Družite se sa drugim fotografima. 
 
Budite nevidljivi: Pokušajte biti nevidljivi dok radite. Ne želite biti fotograf koji ulazi u nečiji privatni prostor kako biste uhvatili njihovu realnost. Jer tada, to više nije realnost.
 
Detaljne upute Damira Šagolja fotoreporterima pogledajte u video prilogu Thomson Reuters Fondacije
 

Izvor: Trust.org, Blog.Reuters