SafeJournalists upozorava na napade na novinare u BiH i Albaniji

SafeJournalists upozorava na napade na novinare u BiH i Albaniji

SafeJournalists upozorava na napade na novinare u BiH i Albaniji

Ozbiljna zabrinutost za slobodu štampe.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj je uznemirujuće verbalno napao Olu Xamu, novinarku Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Albanija, javlja mreža Safe Journalists osuđujući ovaj incident, koji je, kako se navodi u saopštenju, posljedica istraživanja o slučaju korupcije koji uključuje političare i visoke javne zvaničnike u Albaniji.
 
To izaziva, dodaje se, ozbiljnu zabrinutost u vezi sa stanjem slobode štampe i javnog diskursa u Albaniji.
 
Nakon istraživanja koje je objavio BIRN Albanija o tekućoj istrazi SPAK-a o slučaju spalionice u Albaniji 13. jula, gradonačelnik Veliaj je, piše SafeJournalists, verbalno napao novinarku. Članak, koji predstavlja analizu zasnovanu na podacima SPAK-a u vezi sa ovim slučajem, navodi, piše u saopštenju, imena različitih visokih zvaničnika, uključujući i samog gradonačelnika, a nastao je uz posvećenost javnom interesu i istražnom integritetu.
 
Gradonačelniku je ponuđena mogućnost za komentar prije objavljivanja članka, što je on, ističe se, odbio. Nakon objavljivanja članka, lično je napao novinarku, rekavši joj: „Ti nisi novinar, ti si naručeni ubica“ u poruci na mreži Whatsapp. 
 
“Ovaj alarmantni verbalni napad pratila je uznemirujuće slična retorika drugih medija, što je dodatno pojačalo neprijateljsko okruženje za novinarku”, navodi mreža.
 
„Ova agresivna reakcija ne samo da ugrožava ličnu bezbjednost Xame, već i predstavlja prijetnju za druge novinare u Albaniji, posebno za one koji se bave istraživačkim novinarstvom“, izjavila je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže u Albaniji, dodavši da to predstavlja pokušaj da se uguši nezavisno i kritičko novinarstvo i izbjegne javna odgovornost i nadzor.
 
Mreža SafeJournalists zahtijeva od gradonačelnika Veliaja da odmah prekine zastrašivanja i ponudi javno izvinjenje Xami. Takođe, apeluje na druge medije da se ponašaju odgovorno i da se uzdrže od eskalacije štetne retorike protiv svojih kolega.
 
“Solidarni smo sa Olom Xamom, novinarkom BIRN-a Albanija, i svim albanskim novinarima koji su posvećeni održavanju transparentnosti i odgovornosti onih koji su na javnim funkcijama. Nastavit ćemo da pomno pratimo situaciju, osiguravamo bezbjednost naših kolega i pružamo otpor svakom obliku gušenja slobode štampe”, piše SafeJournalists u saopštenju.
 
SafeJournalists u odvojenom saopštenju podsjeća na još dva slučaja napada na medije - jedan u Albaniji a drugi u Bosni i Hercegovini (BiH). 
 
U Rogožini, gradu u Albaniji, 16. jula su novinarka Marsi Korreshi i njena ekipa sa SYRI TV dobili, kako se navodi, ozbiljne prijetnje tokom izvještavanja sa skupa Socijalističke partije koji se dogodio usred predstojećih lokalnih izbora zakazanih za 23. juli.
 
Navodi se da su im dvije osobe, identifikovane kao rođaci kandidata Socijalističke partije Edisona Memolle, prijetile i maltretirale ih. Korreshi i ekipa su uživo iz Rogožine izvještavali o organizovanju ručka za nastavnike, ljekare i druge administrativne radnike od strane kandidata Socijalističke partije, što je zabranjeno tokom predizborne kampanje. Mreža piše da je novinarka izvijestila da je više osoba, pješice i u vozilima, opkolilo i prijetilo TV ekipi, fizički ih zgrabivši i zahtijevajući da prestanu sa izvještavanjem i napuste prostorije. Prijećeno im je čak i, dodaje se, nasilnim izbacivanjem.
 
Policija Rogožine je, piše u saopštenju, odmah reagovala na incident nakon što je dobila poziv u pomoć od ekipe SYRI TV-a. Policijska služba ih je savjetovala da podnesu zvaničnu prijavu, te je identifikovala i privela dvije osobe, koje su stanovnici Rogožine i rođaci kandidata Socijalističke partije, na dalje proceduralne radnje u policijskoj stanici Rogožina.
 
U istom saopštenju podsjećaju i na slučaj krađe opreme novinarke Žane Karić – Gauk i urednika Eldina Karića u Sarajevu, što, kako se navodi, najoštrije osuđuju. U subotu, 15. jula, proslavljala se 14. godišnjica portala Žurnal, a nepoznata osoba je provalila u stan novinarke i urednika Žurnala te im ukrala opremu za rad, odnosno dva računara.
 
 „Kao direktor SafeJournalists mreže duboko sam zabrinut zbog nedavnih incidenata koji uključuju zastrašivanje i krađu usmjerene na novinare u BiH i Albaniji. Ovo nije samo napad na novinare, već napad na demokratiju i pravo na slobodu govora. Da naglasim: Ne možemo dozvoliti da strah i zastrašivanje ometaju našu potragu za istinom. Čvrsto stojimo protiv ovih napada i nastavit ćemo da težimo ka svijetu u kojem novinari mogu da rade bez straha od odmazde”, kazao je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje svaki vid zastrašivanja novinara, bilo da se radi o provali u stan ili tokom direktnog prenosa. Mreža je zabrinuta zbog, piše u saopštenju, ovakve klime koja se stvara prema novinarima i poziva institucije u državama da reaguju na ove slučajeve i pokažu da štite prava novinara, medijskih radnika, te stoga poštuju demokratiju i slobodu govora.
 
Takođe, dodaje se da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju. 
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.