Novinarska udruženja zahtijevaju hitnu istragu o krađi opreme novinara Žurnala

Novinarska udruženja zahtijevaju hitnu istragu o krađi opreme novinara Žurnala

Novinarska udruženja zahtijevaju hitnu istragu o krađi opreme novinara Žurnala

Provalnici su odnijeli dva laptopa urednika i novinarke ovog portala.

foto: Žurnal

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su saopštenje u kojem daju punu podršku novinarki Žani Karić Gauk i glavnom uredniku portala Žurnal Eldinu Kariću, zahtijevajući od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) hitnu i profesionalnu istragu o upadu u stan dvoje novinara i otuđivanju njihove opreme za rad.

Žurnal je jučer objavio da su nepoznate osobe provalile u stan urednika i novinarke u vrijeme dok su u redakciji obilježavali 14. rođendan ovog medija. Stan je, kako navode, temeljno ispreturan, ali su provalnici sa sobom ponijeli samo dva laptopa, potpuno ignorišući ostale predmete od vrijednosti.

„Nakon fizičkih napada, prijetnji, slap tužbi i naručenih poreskih ophodnji, na red su došle provale i krađe. Ovaj razbojnički čin doživljavamo kao prijetnju i ugrožavanje sigurnosti“, naveli su iz Žurnala.

Policijski službenici izvršili su uviđaj, a iz ove redakcije se nadaju da će uskoro otkriti počinioce.

Upravni odbor BH novinara u saopštenju ocjenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara i novinarki i urednika i urednica portala Žurnal, te su uz poziv MUP-u KS na hitnu reakciju zatražili i da „poduzmu zakonske mjere za sankcioniranje počinilaca, uvažavajući okolnost da se provalna krađa desila u stanu dvoje novinara, kojom prilikom su odneseni laptopi sa njihovim novinarskim materijalima“.

I Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija dalo je podršku Žurnalu, izrazivši zabrinutost zbog provale u stan urednika i novinarke ovog portala.

Pozivali su nadležne institucije na efikasno postupanje u ovom, ali i svim drugim slučajevima ugrožavanja ljudskih prava novinara i novinarki. Izostanak takve rekacije će, kako navode, dodatno ugroziti slobodu medija, sigurnost novinara i novinarki, te potkopati temeljne vrijednosti demokratije.

Umbrella navodi da je od različitih političkih i ekonomskih centara moći stvorena atmosfera nekažnjivosti napada na novinare,  ponižavanja, omalovažavanja, te da pravosudne institucije nisu dovoljno efiksane kada se radi o procesuiranju napada na novinare i novinarke, što dovoljno govori o razrađenom sistemskom mehanizmu pokušaja gušenja slobodnih glasova, te nivou medijskih sloboda i sigurnosti medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini.