SafeJournalists: Snimatelj TV 24 iz Sjeverne Makedonije verbalno i fizički napadnut

SafeJournalists: Snimatelj TV 24 iz Sjeverne Makedonije verbalno i fizički napadnut

SafeJournalists: Snimatelj TV 24 iz Sjeverne Makedonije verbalno i fizički napadnut

„Nasilje nad novinarima i snimateljima je neprihvatljivo”, poručuje direktor mreže SafeJournalists.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Snimatelj TV 24 Ivan Kamčev 17. jula je verbalno i fizički napadnut i oštećena mu je oprema dok je pokušavao da snimi saobraćajnu nesreću na putu Gradsko-Prilepin u Sjevernoj Makedoniji, javlja mreža SafeJournalists.
 
Dok se vraćao sa snimanja sa kolegom sa MRTV-a, Ivan Kamčev je bio svjedok saobraćajne nezgode na putu Gradsko-Prilep kod opštine Rosoman. U pokušaju da dokumentuje događaj, piše SafeJournalists, kamerman Kamčev je verbalno, a zatim i fizički napadnut, pri čemu mu je oštećena oprema za snimanje.
 
„Samo što sam počeo da snimam, osoba mi je prišla i počela da zove novinare izdajnicima, da oni samo traže neka prava i obraćaju se uvredljivim riječima. Nekoliko puta je zamahnuo prema meni i jednom je uspio da udari u postolje i ošteti kameru”, rekao je Kamčev u telefonskom razgovoru sa Udruženjem novinara Makedonije (UNM).
 
Slučaj je, dodaje se, prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova SVR Veles i, kako je rečeno UNM-u, preduzeti su određeni koraci za njegovo rješavanje.
 
„Nasilje nad novinarima i snimateljima je neprihvatljivo. Želim da istaknem da je, prema novim izmjenama i dopunama člana 139. Krivičnog zakonika, koji je na snazi u zemlji, napad na novinara ili medijskog radnika u vršenju stručnih poslova krivično djelo za koje su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno javno tužilaštvo dužni da postupaju po službenoj dužnosti”, rekao je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists  mreže i izvršni direktor UNM-a.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNM i poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i državno tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji da provedu brzu istragu i pronađu i kazne napadača na medijskog radnika.
 
SafeJournalists mreža će, kako dodaje, obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.