SafeJournalists: Prijetnje novinarima i medijskim radnicima uživo u TV emisiji u Sjevernoj Makedoniji

SafeJournalists: Prijetnje novinarima i medijskim radnicima uživo u TV emisiji u Sjevernoj Makedoniji

SafeJournalists: Prijetnje novinarima i medijskim radnicima uživo u TV emisiji u Sjevernoj Makedoniji

Slučaj je prijavljen nadležnom javnom tužiocu u Skoplju.

foto: SafeJournalists / Facebook

U dvije emisije uživo na makedonskoj privatnoj televiziji TV 24, 27. juna, nepoznati gledalac zaprijetio je nasiljem novinarima i medijskim radnicima koji rade na televizijama u zemlji, javlja mreža SafeJournalists.

Tokom emisije „Vo tek“ na TV 24, anonimni gledalac zaprijetio je batinama svim novinarima sa televizija, što predstavlja govor mržnje prema cijeloj novinarskoj profesiji, medijskim radnicima i televizijama uopšte. Ista osoba je ponovnim pozivom u popodnevnoj TV emisiji „Ochi v ochi“ verbalno zaprijetila novinaru Ognenu Janeskom riječima: „A oni koji te zovu i podržavaju, uzdižu te do neba, srušiće te. Opet isti. Hvala vam na tužbi koju ćete podnijeti protiv mene. I naći ćemo se na drugom mjestu, gdje ti živiš”.

Slučaj je prijavljen nadležnom javnom tužiocu u Skoplju i očekuje se brza istraga, kako bi se slučajevi ove vrste odmah sankcionisali.

Iz Udruženja novinara Makedonije (AJM) kažu da su ovakve javne verbalne prijetnje novinarima i  medijskim radnicima neprihvatljive. Mladen Chadikovski, predsjednik AJM-a, kaže da ovi komentari mogu izazvati strah kod novinara i medijskih radnika i ugroziti njihovu sigurnost podsticanjem na nasilje. „Vrijeme je da se shvati ozbiljnost ove vrste verbalnih napada i prekine ovakvo ponašanje prema medijskim radnicima“, zaključuje Chadikovski.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje verbalne napade i prijetnje medijskim radnicima i poziva nadležne da adekvatno sankcionišu počinioce, navodi se u saopštenju.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju: Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Izvor: SafeJournalists

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.