SafeJournalists mreža osuđuje posljednje napade na medijske radnike u Albaniji

Iz SafeJournalistsa zabrinuti zbog nedavnih slučajeva targetiranja novinara u Albaniji

SafeJournalists mreža osuđuje posljednje napade na medijske radnike u Albaniji

Fizički napadi i neovlašteno korištenje ličnih podataka novinara u Albaniji.

foto: SJ

Mreža SafeJournalists izrazila je zabrinutost zbog posljednjih slučajeva napada na novinare i medijske radnike u Albaniji, te pozvala nadležne institucije te zemlje da što prije reaguju i pokažu da neće tolerisati takve napade.

Iz Mreže su istakli da fizički napad na Đerđa Zefija, vlasnika portala Pamfleti, koji se desio 3. oktobra ove godine u Tirani, izaziva zabrinutost u pogledu bezbjednosti novinara u Albaniji. Iako cijene brzu reakciju policije i pokretanje istrage u slučaju ovog napada, iz Safejournalistsa pozivaju na brzu ali i temeljitu i transparentnu istragu, kako bi se osiguralo da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Osim toga, istakli su i slučaj napada na snimatelja Vizion Plusa, Parija Dadu, koji se desio 5. oktobra na sjednici parlamenta te države. Član Demokratske partije Albanije Flamur Noka je tokom sjednice snimatelja udario sa knjigom propisa parlamenta. 

“Iako priznajemo izvinjenje gospodina Noke i intervenciju predsjednice parlamenta Lindite Nikole, od suštinskog je značaja da ovaj incident podstakne šire razmišljanje o njegovanju kulture nulte tolerancije prema bilo kojem obliku zastrašivanja ili napada na novinare, posebno od strane političara i javnih ličnosti”, naveli su iz SafeJournalists.

Iz ove mreže ukazali su i na slučaj neovlaštenog korištenja ličnih podataka novinara A2CNN televizije Armanda Bajramija i njegove supruge tokom septembra i oktobra ove godine. Ovaj slučaj, kako ističu, ukazuje na digitalnu ranjivost sa kojima se suočavaju novinari, kao i potrebu za poboljšanje digitalnih zaštitnih mehanizama i implementacije protokola cyber bezbjednosti za novinarsku zajednicu.

SafeJournalists mreža apeluje na nadležne organe da pažljivo istraže i ovaj slučaj, kako bi se osigurala odgovornost i spriječilo ponavljanje takvih digitalnih kršenja u budućnosti.

Blerjana Bino, istraživačica iz SafeJournalists mreže u Albaniji, napomenula je da ovi slučajevi trebaju pokrenuti razgovore i omogućiti okruženje u kojem novinari  “mogu da prolaze kroz fizičke, političke i digitalne prostore, oslobođeni od prijetnji, zastrašivanja i fizičkih napada”.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje posljednje napade na novinare i medijske radnike u Albaniji i poziva nadležne institucije da što prije reaguju i pokažu da oni to neće tolerisati.

O navedenim slučajevima će, kako su najavili, obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane. Poručili su da svaki napad na novinare predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: SJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.