SAD: Federalna komisija za komunikacije planira povlačenje pravila o neutralnosti interneta

SAD: Federalna komusija za komunikacije planira povlačenje pravila o neutralnosti interneta

SAD: Federalna komisija za komunikacije planira povlačenje pravila o neutralnosti interneta

Plan američke Federalne komisije za komunikacije otvorio bi put za telekome da pristup određenim sadržajima naplaćuju više ili čak blokiraju.

Postojeća pravila o neutralnosti interneta, usvojena za vrijeme Obamine administracije, zabranjuju internet provajderima da ubrzavaju ili usporavaju internet saobraćaj, bez obzira da li neko može platiti da ga ubrza ili uspori, te sprečavaju telekom kompanije da korisnicima naplaćuju dodatne naknade za visokokvalitetni prenos video sadržaja i druge usluge. Plan koji je ove sedmice predstavio Ajit Pai iz FCC-a povlači ova pravila i "prestaje mikromenadžment interneta", kako kaže Pai. Prema ovom prijedlogu, o kojem će se glasati 14. decembra, internet provajderi bi bili dužni "samo biti transparentni o svojim praksama tako da korisnici mogu kupiti plan usluga koji je najbolji za njih".

Velike američke telekom kompanije godinama se bore za povlačenje regulacija u ovom području i prema novom planu imale bi mogućnost da blokiraju ili uspore određene web sajtove ili ubrzaju pristup sajtovima svojih poslovnih partnera - sve što bi ih obavezivalo je odredba da o tome moraju obavijestiti korisnike.

Najava je izazvala oštre reakcije javnosti i organizacija za zaštitu internet sloboda i debate o internet slobodama, te su brojevi potpisa na peticijama protiv prijedloga i pozivi članovima Kongresa tokom Dana zahvalnosti skočili za desetine i stotine hiljada. Predstavnici internet giganata poput Facebooka, Google-a i Amazona također su izrazili razočarenje najavljenim promjenama i pozvali na borbu za zaštitu neutralnosti interneta. 

Izvor: New York Times, The Verge