12. juli: Dan borbe za očuvanje neutralnosti interneta

12. juli: Dan borbe za očuvanje neutralnosti interneta

12. juli: Dan borbe za očuvanje neutralnosti interneta

Web sajtovi širom interneta 12. jula će udruženo protestovati za spas neutralnosti interneta, koncepta koji omogućava jednakog tretmana svog interneta saobraćaja, bez obzira na mogućnost plaćanja.

Protest, kojem su se pridružila i neka od najvećih imena internet i tehnološke industrije, poput Twittera, Amazona, Reddita, Netflixa, OK Cupida, Mozille, Etsyja, Kickstartera i Vimea, upućen je američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije, koja radi na povlačenju odluke o zaštiti otvorenog interneta, koja je donijeta dok je Barack Obama bio predsjednik.

Prije dvije godine, pomenuta agencija usvojila je odredbe kojima je internet provajderima zabranjeno da usporavaju ili blokiraju internet saobraćaj određenim servisima, kreiranjem brzog protoka ili prioritetne veze koju naplaćuju. Pod političkim i korporativnim utjecajima, ova se odluka sada nastoji povući.

Povodom toga, sajtovi širom interneta će na 12. juli prikazivati poruke koje upozoravaju na moguće posljedice ukidanja neutralnosti interneta: sporije prikazivanje stranica, cenzuru, dodatne naplate i za vlasnike stranica i za korisnike interneta.

Akcija Dan za očuvanje internet neutralnosti nastavak je borbe internet aktivista koji su se zalagali za ukidanje SOPA akta i organizovali Dan usporenog interneta, sve sa ciljem očuvanja jednakosti internet saobraćaja i njegovih korisnika.

Očuvanje neutralnosti interneta – principa jednakog tretmana internet saobraćaja, duže vremena je predmet rasprave, ne samo u SAD-u. Prošle godine, Regulatorno tijelo evropskih telekomunikacija objavilo je smjernice za realizovanje principa neutralnosti interneta u Evropskoj uniji.

Aktivisti za slobodu interneta sa radošću su dočekali objavljivanje novih smjernica, navodeći da će njihovo provođenje osigurati da internet ostane otvorena platforma, a ne "cesta sa dvije brzine", koja bi bila u interesu bogatih kompanija koje mogu platiti za prioritetni internet saobraćaj.