Ruski sud produžio pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa - Radio Liberty

Ruski sud produžio pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty

Ruski sud produžio pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa - Radio Liberty

Novinarka Alsu Kurmasheva uhapšena je prošle godine pod optužbom da se nije registrovala kao “strani agent”.

foto: screenshot/ RSE-RL

Ruski sud u gradu Kazanju produžio je pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty (RSE/RL) Alsu Kurmashevoj do 5. juna i odbacio njen zahtjev da bude premještena u kućni pritvor, izvijestili su jučer iz RSE.

Tokom ročišta na kojem joj je produžen pritvor, novinarka Kurmasheva je opisala loše uslove u zatvoru i rekla da joj se zdravstveno stanje pogoršalo jer nije imala pristup liječenju i da se ne osjeća dobro.

“Imam određene dijagnoze koje su se pogoršale. Fizički nisam baš dobro. Moji životni uvjeti su jako loši. Nemam uslova da brinem za svoje zdravlje”, rekla je Kurmasheva, a video njenog govora je objavljen na RSE/RS.

Dodala je i da u zatvoru dobija minimalnu medicinsku pomoć i da boravi u zatvorskoj ćeliji za dvije osobe koja ima pet kvadrata.

“Nema tople vode. Umjesto toaleta je samo rupa u podu. Nema ni pola metra za kretanje. Zapravo, tu su samo dva kreveta i polica na zidu. Nema stola. Zidovi su ogoljeni. Vjerovatno nije obnavljano pola stoljeća”, navela je Kurmasheva.

Ruske vlasti su 18. oktobra prošle godine uhapsili Alsu Kurmashevu pod optužbom da se nije registrovala kao “strani agent”, a RSE piše da je optužena i radi širenja dezinformacija o ruskoj vojsci za šta joj, prema pisanju Reutersa, prijeti zatvorska kazna do 15 godina.

Kurmasheva je rusko-američka novinarka, koja živi u Pragu, glavnom gradu Češke Republike, i druga je osoba sa američkim državljanstvom koja se nalazi u pritvoru u Rusiji. Osim nje, u pritvoru se više od godinu nalazi i dopisnik Wall Street Journala Evan Gershkovich, kojem je ruski sud 26. marta ove godine produžio pritvor do 30. juna 2024. Gershkovich trenutno čeka suđenje po optužbama za špijunažu.

RSE i američki dužnosnici smatraju da su optužbe protiv Kurmasheve pritisak i odmazda za njen novinarski rad. Rusija je u februaru ove godine proglasila RSE “nepoželjnom organizacijom” u toj zemlji.

Kurmasheva je prošle godine iz Praga putovala u Rusiju u posjetu majci kada je, prilikom povratka u Prag, u junu prošle godine privremeno zadržana na aerodromu u Kazanju gdje su joj oduzeti američki i ruski pasoši. Međunarodna federacija novinara je tada izvijestila da su je ruske vlasti kaznile novčanom kaznom zbog toga što nije prijavila američki pasoš što predstavlja krivično djelo zbog kojeg je moguća kazna i do pet godina zatvora. Od oktobra se nalazi u pritvoru a na njeno puštanje na slobodu od tada pozivaju brojne međunarodne organizacije.

Nevladina organizacija Rights in Russia, koja je 2010. osnovana u znak sjećanja na advokata Stanislava Markelova i novinarku Anastasiu Baburovu koji su ubijeni u Moskvi 2009. godine, objavila je pismo podrške i solidarnosti za pritvorenu novinarku Kurmashevu, kao i druge novinare koje ruske vlasti drže u zatvorima. Na njeno hitno puštanje na slobodu pozvali su i iz organizacija Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Front Line Defenders i Amnesty International.

Izvor: RSE/RL, Rights in Russia, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.