RSF: Ukrajinskog reportera Maksa Levina pogubile ruske snage

RSF: Ukrajinskog reportera Maksa Levina ubile ruske snage

RSF: Ukrajinskog reportera Maksa Levina pogubile ruske snage

Na mjestu događaja je pronađen Levinov ugljenisani automobil, nekoliko metaka, kao i lični dokumenti njegovog prijatelja Chernyshova.
 
foto: Patrick Chauvel / RSF
 
Ukrajinskog fotoreportera Maksa Levina i njegovog prijatelja i tjelohranitelja Oleksiyja Chernyshova pogubili su ruski vojnici u šumi u blizini Kijeva 13. marta, vjerovatno nakon ispitivanja i mučenja, navodi se u izvještaju Reportera bez granica (RSF). 
 
RSF je poslala svoja dva istražioca: Arnauda Frogera, šefa istražnog odjela RSF-a, i Patricka Chauvela, francuskog ratnog fotoreportera, u Ukrajinu gdje su boravili od 24. maja do 3. juna kako bi istražili smrt Levina i Chernyshova. Prema njihovom izvještaju, navodi se da su ukrajinski fotoreporter i njegov prijatelj hladnokrvno ubijeni.
 
U izvještaju RSF pod naslovom “Kako su ruske snage pogubile ukrajinskog novinara Maksa Levina” opisano je šta su istražitelji zaključili. 
 
Navodi se da su u šumi u Moshchunu, selu 20 km sjeverno od Kijeva, 1. aprila pronađena tijela Levina i njegovog prijatelja i vojnika Chernyshova. Ubijeni su 13. marta. 
 
Na osnovu informacija i dokaza koje su prikupili, istražioci RSF-a su rekonstruisali ono što se dogodilo. 
 
Levin je 10. marta izgubio svoj dron u šumi blizu Moshchuna dok je pokušavao da snimi rusku vojnu invaziju na tom području. Kada se tri dana kasnije vratio u ovu šumu, Rusi su već okupirali njen dio. Teren je bio neprijateljski, ali Levin je želio da vrati svoj dron, no u tome nije uspio.
 
U pratnji pripadnika snaga sigurnosti, RSF je uspio da locira mjesto događaja na kojem je pronađen Levinov ugljenisani automobil, nekoliko metaka, kao i lični dokumenti Chernyshova. RSF navodi da su identifikovali i nekoliko predmeta sa mogućim tragovima DNK koji potvrđuju prisustvo ruskih vojnika veoma blizu mjesta gdje su ubijeni. 
 
“Analiza fotografija mjesta zločina, zapažanja na mjestu događaja i pronađeni materijalni dokazi jasno upućuju na pogubljenje kojem je možda prethodilo ispitivanje ili čak mučenje. U kontekstu rata koji je u velikoj mjeri obilježen propagandom i cenzurom Kremlja, Maks Levin i njegov prijatelj platili su životom svoju borbu za pouzdane informacije. Dugujemo im istinu. A mi ćemo se boriti da identifikujemo i pronađemo one koji su ih pogubili”, kazao je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF.
 
U svome izvještaju naglašavaju da nisu mogli odgovoriti na sva pitanja u vezi sa ovim ubistvima, ali da su razvili dvije hipoteze koje su naveli u izvještaju, te ističu nadu da će to dovesti do identifikacije izvršilaca ovog dvostrukog ubistva.
 
Tokom boravka u Ukrajini, istražioce RSF su primili zamjenik glavnog tužioca Ukrajine, šef odjela za istragu zločina protiv medija i šef regionalnog tužilaštva u Kijevu. Kao rezultat ovih sastanaka, Arnaud Froger iz RSF-a službeno je intervjuisan kao svjedok u ukrajinskoj istrazi o Levinovom ubistvu. RSF je predao devet dokaza prikupljenih na terenu zajedno sa fotografijama sa mjesta događaja koje je snimio Patrick Chauvel.
 
Reporteri bez granica podsjećaju da je Maks Levin jedan od osam novinara koji su ubijeni od početka rata u Ukrajini. Posljednja žrtva je Frederic Leclerc-Imhoff, francuski videoreporter, koji je radio za francuski TV kanal BFM TV, a koji je ubijen 30. maja.
 
Izvor: RSF
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.