Nestali ukrajinski novinar pronađen mrtav kod Kijeva

Nestali ukrajinski novinar pronađen mrtav kod Kijeva

Nestali ukrajinski novinar pronađen mrtav kod Kijeva

“Više nema sumnje da su novinari namjerno gađani”, ističe generalni sekretar EFJ Ricardo Gutierrez.
 
foto: Twitter
 
Ukrajinski fotoreporter Maks Levin, koji je nestao 13. marta u blizini glavnog grada Kijeva, pronađen je mrtav 1. aprila 2022. godine. 
 
Prema pisanju websitea LB.ua, jednog od medija za koji je Levin radio, njegovo tijelo je ponađeno u petak u selu Huta-Mezhyhirska koje se nalazi blizu glavnog grada Ukrajine.
 
Iz ukrajinskog Okružnog tužilaštva u Vyshhorodu, saopćeno je da su „Levina upucale ruske oružane snage vatrom iz malokalibarskog oružja“ i da je u toku istraga o njegovoj smrti. Kolega sa kojim je Levin putovao, Oleksiy Chernyshov, još nije pronađen.
 
“Medijski radnici svakodnevno trpe ciljane napade tokom svog izvještavanja o ratu u Ukrajini”, kazao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.
 
Generalni sekretar EFJ Ricardo Gutierrez kaže da je „sve više dokaza o ratnim zločinima koje su počinili ruski okupatori“. 
 
“Više nema sumnje da su novinari namjerno gađani. Na terenu novinari sada rade bez karakterističnih znakova kako ne bi bili meta. Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da osnuje specijalni tribunal za istraživanje ovih ratnih zločina i procesuiranje počinilaca”, naveo je Gutierrez.
 
Brojne kolege i medijske organizacije i redakcije opraštaju se od 40-godišnjeg ukrajinskog reportera Levina.
 
Najmanje šest drugih novinara je ubijeno otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu krajem februara:
 
- Yevheniy Sakun, ukrajinski snimatelj TV LIVE, ubijen je 1. marta tokom raketnog napada na TV toranj u Kijevu;
 
- Ukrajinski novinar Viktor Dedov poginuo je 11. marta u Mariupolju nakon što je njegov stan bombardovan;
 
- Brent Renaud, američki novinar, ubijen je u Irpinu 13. marta;
 
- Pierre Zakrzewski, snimatelj Fox Newsa, i ukrajinska novinarka Oleksandra Kuvshynova, ubijeni su 14. marta dok su izvještavali iz Horenke.
 
- Ruska novinarka Oksana Baulina, ubijena je zajedno sa civilom dok je 23. marta snimala razaranje koje se dogodilo u trgovačkom centru u okrugu Podil u Kijevu.
 
Podsjetimo, ukrajinski fotoreporter i snimatelj dokumentarnih filmova Maks Levin, koji je pratio situaciju u Ukrajini od 2014. godine, nestao je 13. marta u blizini sela Huta-Mezhyhirska u regiji Kijeva. Prema pisanju CPJ, Levin se 13. marta odvezao do sela Huta-Mezhyhirska kako bi pratio sukobe između ruskih i ukrajinskih snaga, gdje je ostavio svoj automobil te se uputio u obližnje selo Moshchun, a od tada ga više niko nije vidio. Iz ove organizacije su se obraćali ruskom i ukrajinskom ministarstvu odbrane, ali nisu dobili nikakve odgovore.
 
Izvor: EFJ, IFJ
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.