RSF pokreće Laboratoriju za digitalnu sigurnost za novinare

RSF pokreće Laboratoriju za digitalnu sigurnost

RSF pokreće Laboratoriju za digitalnu sigurnost za novinare

Svaki novinar može kontaktirati Laboratoriju za digitalnu sigurnost ako postoji uvjerljiva sumnja da je postao meta digitalne špijunaže zbog svog novinarskog rada.
 
foto: Pixabay
 
Godinu dana nakon otkrića afere Pegasus, špijunskog softvera koji je nadzirao novinare, Reporteri bez granica (RSF) će 18. jula predstaviti Laboratoriju za digitalnu sigurnost (Digital Security Lab) s ciljem da pomogne novinarima u borbi protiv prijetnji nadzora na internetu.
 
Ova laboratorija, koja će biti smještena u Berlinu, dizajnirana je da dubinski analizira uređaje novinara koji sumnjaju da su pod digitalnim nadzorom. 
 
Bilo da se radi o virusu koji inficira njihove uređaje ili hakuje njihove račune na društvenim mrežama, novinari se suočavaju s brojnim prijetnjama koje zahtijevaju snažna i rigorozna rješenja, kažu iz RSF.
 
“Digitalna prijetnja novinarima je stvarna, a skandal sa Pegasusom je to jasno pokazao”, navodi Christian Mïhr, izvršni direktor RSF Njemačke. “Sa Laboratorijom RSF-a za digitalnu sigurnost konačno možemo dati adekvatan odgovor na brojne zahtjeve za pomoć koje dobijamo od novinara iz cijelog svijeta koji strahuju da su špijunirani ili da su postali meta drugih oblika digitalnih napada”, kaže Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.
 
Svaki novinar može kontaktirati Laboratoriju za digitalnu sigurnost ako postoji uvjerljiva sumnja da je postao meta digitalne špijunaže zbog svog novinarskog rada. Vjerovatna sumnja postoji, na primjer, ako je osoba primila sofisticirane phishing poruke (mrežne prevare). Drugi osnov sumnje su neobjašnjivo curenje informacija ili opšti akti represije autoritarne države prema novinaru, kažu iz RSF. 
 
Novu Laboratoriju za digitalnu sigurnost čini tim od tri stručnjaka. Oni će pregledati krajnje uređaje novinara kako bi se pokazalo da li postoji špijunska tehnologija. Hakeri često koriste phishing trikove kako bi naveli novinare da kliknu na link ili otvore dokument u obliku priloga naprimjer e-maila. Shodno tome, potraga za tragovima špijunaže uglavnom počinje analizom sumnjivih poruka kako bi se utvrdilo da li su one paravan za špijunski softver. Osim toga, RSF-ov tim će ispitivati instalirane programe i provjeravati da li postoje drugi tragovi koji bi mogli dati naznake o prethodno izvršenim aktivnostima špijuniranja.
 
RSF podsjeća da je istraživanje međunarodne medijske mreže 18. jula 2021. otkrilo da su telefoni desetina hiljada političara, aktivista za ljudska prava i novinara potencijalno hakovani pomoću špijunskog softvera Pegasus koji je razvila NSO Group, izraelska kompanija za cyber oružje. Lista telefonskih brojeva koji su špijunirani sadrži i više od 200 brojeva novinara. 
 
Izvor: RSF
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.