Više od 180 novinara na listi za praćenje telefonskih brojeva špijunskog softvera Pegasus

Više od 180 novinara na listi za praćenje telefonskih brojeva špijunskog softvera Pegasus

Više od 180 novinara na listi za praćenje telefonskih brojeva špijunskog softvera Pegasus

Istraga 17 svjetskih medija pokazala raširenu i kontinuiranu zloupotrebu špijunskog softvera Pegasus.

Foto: Forbidden Stories

Aktivisti za ljudska prava, novinari i pravnici širom svijeta na meti su autoritarnih vlada koje koriste hakerski softver izraelske tehnološke kompanije NSO Group, pokazala je istraga britanskog Guardiana, francuskog Le Mondea, američkog The Washington Posta i drugih medija. Istraga ovog konzorcija, koji čine 17 svjetskih medija, govori o raširenoj i kontinuiranoj zloupotrebi špijunskog softvera Pegasus, za koji kompanija NSO Group insistira da je namijenjen samo za upotrebu protiv kriminalaca i terorista.

Pegasus je zlonamjerni softver koji inficira iPhone i Android uređaje kako bi omogućio operaterima da izdvajaju poruke, fotografije i e-poštu, snimaju pozive i aktiviraju mikrofone.

Mediji su došli do spiska od više od 50.000 telefonskih brojeva koje su klijenti NSO-a od 2016. godine identificirali kao oni od interesa, a među njima su i više od 180 brojeva novinara, uključujući reportere, urednike i direktore medija poput Financial Timesa, CNN-a, New York Timesa, France 24, Economista, Associated Pressa i Reutersa. Ovom spisku pristup su prvo imale pariška neprofitna medijska organizacija Forbidden Stories i Amnesty International i podijelile ga medijskim organizacijama koje čine konzorcij.

Prisustvo telefonskog broja na ovoj listi ne otkriva je li uređaj zaražen Pegasusom ili je podvrgnut pokušaju hakiranja, ali Guardin navodi da forenzička analiza manjeg broja telefona čiji su se brojevi pojavili na spisku je pokazala da više od polovine ima tragove špijunskog softvera Pegasus.

Guardian i medijski partneri će idućih dana otkrivati ​​identitete ljudi čiji su se brojevi pojavili na listi, a koja sadrži stotine poslovnih rukovodilaca, vjerskih ličnosti, akademika, predstavnika nevladinih organizacija, vladinih zvaničnika, uključujući ministre u vladi, predsjednike i premijere.

NSO Group je odbacila optužbe i navela da softver prodaje samo vojnim, policijskim i obavještajnim agencijama u 40 zemalja i da rigorozno provjerava svoje kupce prije nego što im dozvoli da koriste ove špijunske alate, te da je u ugovorima sa klijentima navedeno da se proizvodi smiju koristiti samo za kriminalne istrage i istrage za nacionalnu bezbjednost.

Ipak, lista brojeva do koje su došle medijske organizacije sugeriše da klijenti NSO-a krše ugovore s kompanijom, špijunirajući aktiviste i novinare koji istražuju korupciju, kao i političke protivnike i kritičare vlada.

Analiza konzorcija je pokazala da je najmanje 10 vlada za koje se vjeruje da su klijenti NSO-a: Azerbejdžan, Bahrein, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruanda, Saudijska Arabija, Mađarska, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a najviše brojeva na listi je iz Meksika (više od 15 hiljada), gdje je više vladinih agencija kupilo Pegasus.

Međunarodne medijske organizacije, uključujući Međunarodnu federaciju novinara, osudile su sve pokušaje da se prate telefoni novinara, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je navela da je potrebno čitavu aferu istražiti i da je ona potpuno neprihvatljiva ako se pokaže da je istinita.

Izvor: Guradian, Al Jazeera Balkans, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.