Reporteri bez granica upozorili na zastrašivanje istraživačkih novinara u Ukrajini

Reporteri bez granica upozorili na zastrašivanje istraživačkih novinara u Ukrajini

Reporteri bez granica upozorili na zastrašivanje istraživačkih novinara u Ukrajini

Sve veći pritisak na medije u Ukrajini, navode iz RSF

foto: Pixabay / Ilustracija

Prisluškivanje, pokušaj provale u stan i postavljanje skrivenih kamera neki su od pritisaka na ukrajinske novinare koji su se desili sredinom januara, javili su Reporteri bez granica (RSF), navodeći da su istrage u toku.

RSF je u saopštenju istakao da su zabrinuti zbog sve većeg pritiska na medije te su pozvali da se istrage provode temeljno, transparentno i nezavisno.

Posljednji od tri slučaja je, kako piše u saopštenju, slučaj Iryne Hryb, novinarke iz Odese koja je 19. januara izvijestila da je u svom automobilu otkrila uređaj koji bi mogao biti korišten za prisluškivanje njenih telefonskih poziva ili razgovora i praćenje njenog kretanja. Ona je taj uređaj, kako je navedeno, povezala sa svojim istraživačkom pričom o izvozu žitarica u regionu.

Zaposleni u Bihus.info, mediju poznatom po istraživačkom izvještavanju o korupciji, otkrili su 16. januara da su mjesecima bili podvrgnuti tajnom snimanju i prisluškivanju. Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) je navela da istražuje “nezakonito stjecanje, prodaju ili korištenje specifičnih tehničkih sredstava za dobijanje informacija”. Policija Kijeva takođe istražuje slučaj.

Juriju Nikolovu, istraživačkom novinaru medija Nashy Hroshy, 14. januara su maskirane osobe pokušale silom ući u stan u Kijevu, prijeteći mu da će biti nasilno regurtovan da se pridruži ukrajinskoj vojsci, kako je navedeno iz RSF-a. Policija ovaj slučaj tretira kao “ometanje novinarskog rada” te je navedeno da je identifikovano pet osumnjičenih osoba.

“Novinari moraju biti u mogućnosti da rade u Ukrajini, a da ih ne špijuniraju, prate ili im prijete. Svi oni koji su nedavno bili podvrgnuti pokušajima zastrašivanja imaju jednu zajedničku stvar, a to je da rade na osjetljivim slučajevima povezanim s korupcijom koja uključuje ukrajinsku elitu”, izjavila je Jeanne Cavelier, šefica odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Ukrajinsko medijsko okruženje svoju snagu crpi iz ovih novinara, koji, kako je navela Cavelier, nastavljaju sa istraživačkim izvještavanjem uprkos ratu. Pozvala je vlasti da provedu temeljite, transparentne i nezavisne istrage o ovim, kako je istakla, ponovljenim aktima zastrašivanja medija.

Navedeni slučajevi su, kako je naveo RSF, uznemirili ukrajinsku novinarsku zajednicu. Mediarukh, udruženje ukrajinskih novinara i medijskih stručnjaka, objavilo je saopštenje koje je potpisalo više od 70 organizacija i poznatih ličnosti u kojem se najoštrije osuđuje uznemiravanje i pozivaju vlasti da reaguju. Odgovarajući na izjavu i pozive međunarodnih organizacija, uključujući RSF, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je uznemiravanje neprihvatljivo i da je potrebna istraga o aferi Bihus.info.

Vlasti se, kako je navedeno u saopštenju RSF-a, vjerovatno plaše da bi pritisak na medije mogao potkopati podršku Zapada Ukrajini.

Ukrajina se na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2023. godinu nalazi na 79. mjestu od 180 zemalja, a posljednjih godina je, piše RSF, razvila transparentnije i više pluralističo medijsko okruženje, posebno zahvaljujući napretku u zakonodavstvu. Napredak ipak, dodaje se, i dalje podrivaju ruski napadi na novinare, masovne dezinformacije koje dolaze iz Kremlja ali i uznemiravanja novinara koje čine ukrajinske vlasti.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.