Lokalne novine u Ukrajini nemaju dovoljno finansijskih resursa i kadra

Finansijska nestabilnost najveći problem lokalnih novina u Ukrajini

Lokalne novine u Ukrajini nemaju dovoljno finansijskih resursa i kadra

Objavljen izvještaj o izazovima s kojima se suočavaju lokalne novine u Ukrajini.

Foto: EFJ

Prosječna dužina prisilnog prekida rada medija u Ukrajini zbog ruske okupacije bila je šest mjeseci, pokazao je izvještaj o radu lokalnih medija “na prvoj liniji” koji je, kako piše Evropska federacija novinara (EFJ), objavio Nacionalni savez novinara Ukrajine (NUJU).

U izvještaju su predstavljene poteškoće sa kojima se od početka ruske invazije na Ukrajinu, od februara 2022., susreću lokalne novine te zemlje, a objavljen je sa ciljem da se pomogne medijima koji ponovo pokreću svoj rad od javnog interesa.

Glavni problem u ponovnom pokretanju rada je finansijska nestabilnost, a osim toga, navedeno je da se lokalne novine suočavaju i sa manjkom ljudskih resursa, nedostatkom tehničke opreme i nestancima struje.

Od 30 anketiranih predstavnika lokalnih novina o njihovom radu za vrijeme ruske okupacije i ponovnom pokretanju rada redakcija nakon oslobađanja okupiranih područja, u 94 posto slučajeva se pokazalo da te redakcije nemaju dovoljno finansijskih sredstava, piše EFJ.

Nemogućnost objavljivanja ili objavljivanje sporijim tempom dovelo je do nedostatka informacija dostupnih građanima i korištenja društvenih mreža kao primarnog izvora informacija čime su, kako piše EFJ, čitatelji postali više izloženi lažnim vijestima i propagandi.

Prilikom ponovog pokretanja izdanja, velika većina lokalnih novina smanjila je broj izdanja, te se broj stranica, osim u jednim novinama koje su učestvovale u anketiranju, smanjio za 50 posto.

Izvještaj je također pokazao da je u 80 posto slučajeva smanjen broj medijskih radnika u redakcijama, od čega je u 25 posto slučajeva taj broj smanjen na jednu ili dvije osobe zbog toga što su mnogi novinari preselili u inostranstvo ili u druge regije Ukrajine.

Problem predstavlja i loše funkcionisanje pošte u oslobođenim teritorijama, a EFJ piše da su iz lista Maiak besplatno dijelili svoja izdanja pod sloganom “pročitaj i šalji dalje”. Osim toga, navodi se da je nedostatak tehničkih resursa bio problem i da su restrikcije struje predstavljale veliki problem za novinare u Ukrajini. EFJ piše da su neki novinari u nedostaku opreme morali pisati članke na svojim telefonima.

Lokalne novine u oslobođenim zonama su u prosjeku izgubile 63 posto svojih prihoda, a skoro pola medija izgubilo je 80 posto prihoda.

EFJ piše da mnogi ispitanici koji su učestvovali u anketiranju vjeruju da bi im bila potrebna obuka o pisanju projekata koji bi im omogućili finansijska sredstva.

Finansijska, materijalna, tehnička pomoć i pomoć s edukacijama su, kako piše EFJ, glavni načini podrške ukrajinskim lokalnim medijima. U Ukrajini je trenutno aktivno šest centara solidarnosti za novinare koji djeluju uz podršku EFJ, Međunarodne federacije novinara i UNESCO-a. Za ukrajinske novinare je formiran i sigurnosni fond, a finansijska sredstva je moguće donirati putem ovog linka.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.