Reporteri bez granica upozoravaju na širenje dezinformacija o koronavirusu iz Kine

Reporteri bez granica upozoravaju na širenje dezinformacija o korona virusu iz Kine

Reporteri bez granica upozoravaju na širenje dezinformacija o koronavirusu iz Kine

Dezinformacije o koronavirusu zabilježene su i u izjavama kineskih zvaničnika u brojnim zemljama.

Foto: Pixabay

Reporteri bez granica (RSF) upozoravaju na širenje dezinformacija o koronavirusu COVID-19 koje dolaze iz Pekinga i tvrde da je cenzurisanje informacija o virusu u Kini na početku pandemije odgodilo uvođenje potrebnih mjera zaštite.

Cedric Alviani, šef ureda Reportera bez granica za Istočnu Aziju, rekao je da Peking širi laži i nepreciznosti kako bi se diskreditovao rad novinara i posumnjalo u ono o čemu izvještavaju. Alviani je dodao da javnost treba dati prednost medijima koji “poštuju novinarske principe”.

Kineski zvaničnici navodili su da je za pojavu koronavirusa u Wuhanu odgovorna američka vojska koja je donijela epidemiju koronavirusa u ovaj kineski grad ili da je koronavirus kružio u Italiji i prije nego su doktori bili svjesni pojave virusa u Kini.

Dezinformacija o koronavirusu zabilježene su i u izjavama kineskih zvaničnika u drugim zemljama.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je 14. aprila pozvalo ambasadora Kine u Francuskoj Lu Shayea zbog navodnih kleveta o zdravstvenim radnicima i parlamentarnoj koaliciji Francuske objavljenih na Twitteru i na web stranici kineske ambasade u Francuskoj.

State Department je 13. marta pozvao kineskog ambasadora u Washingtonu zbog toga što su dvojica službenika Kineskog ministarstva vanjskih poslova  Zhao Linjian i Hua Chunying sugerisali da koronavirus potiče iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kineska globalna televizijska mreža (China Global Television Network) je krajem marta iskrivila izjave direktora Italijanskog farmaceutskog istraživačkog centra Guiseppea Remuzzia implicirajući da je rekao da je epidemija koronavirusa počela u Italiji i to mjesec dana prije pojave ovog virusa u Kini.

Ambasadori Kine i kineski časopis Global Times vodili su rat protiv zapadnih novinara, optužujući ih da sistematski "lažu" kako bi Kinu optužili za pandemiju koronavirusa, navodi RSF.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za prošlu godinu Kina se nalazi na na 177. mjestu od 180 zemalja. O kineskom režimu i njihovoj kontroli informacija i izvan granica Kine, Reporteri bez granica pisali su u prošlogodišnjem izvještaju.

Svjetska zdravstvena organizacija je već u februaru upozorila na opasnost od infodemije - širenja ogromne količine informacija, ali i dezinformacija o koronavirusu na internetu što otežava publici da dođe do pouzdanih informacija. Pored dezinformacija o savjetima kako se zaštiti od virusa i raznih teorija zavjere koje kruže društvenim mrežama, informacijski rat se vodi i između svjetskih sila, navodi Deutsche Welle.

Teoriju da je koronavirus nastao u laboratoriji u Sjedinjenim Američkim Državama širi i ruski Sputnik, a američki predsjednik Donald Trump koronavirus često zove ''kineski virus''. 

Izvor: RSF, DW

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.