Reporteri bez granica pozivaju na ukidanje plaćanja provjere identiteta na društvenim mrežama

Reporteri bez granica pozivaju na zabranu plaćanja provjere identiteta na društvenim mrežama

Reporteri bez granica pozivaju na ukidanje plaćanja provjere identiteta na društvenim mrežama

Nova usluga Meta Verified je vođena prije svega profitom - istakli su iz RSF-a.
 
foto: Adem AY on Unsplash / Ilustracija
 
Plaćanje za dobijanje bedža ili “plave kvačice” koja potvrđuje autentičnost profila je opasan alat i treba ga povući, kazali su iz Reportera bez granica (RSF), komentarišući odluku kompanije Meta da, slijedeći primjer Twittera, pokrene plaćenu uslugu provjere identiteta za njene društvene mreže Facebook i Instagram. 
 
Matična kompanija Facebooka i Instagrama, Meta, objavila je 19. februara da testira uslugu plaćene verifikacije pod nazivom Meta Verified u Australiji i Novom Zelandu. Za 12 američkih dolara mjesečno, “kreatori sadržaja”, kako ih tehnološki gigant naziva, dobit će plavu značku koja potvrđuje njihov identitet, kao i povećanu vidljivost u komentarima, preporukama naloga i u pretrazi.
 
“Meta želi da njeni korisnici mogu vjerovati nalozima s kojima komuniciraju, ali kako mogu vjerovati platformi koja je zasnovana na platnom sistemu i daje privilegiju veće vidljivosti u zamjenu za 'šaku dolara'? Nova usluga ne garantuje pouzdanost informacija i ruši sam princip certifikacije. Predstavljanje ove nove funkcije kao garancije pouzdanosti, kada je to samo prikriveno oglašavanje, obmanjujuće je i opasno“, kazao je Vincent Berthier, šef tehničkog odjela RSF-a.
 
Ova nova usluga je vođena prije svega profitom, dok se, kako piše RSF, Meta bori da oživi poslovni model koji je potkopan njenim ogromnim ulaganjem u metaverzum. 
 
“Inovacije u koje su Meta i Twitter krenuli nisu puka podešavanja modela pretplate bez ikakvog drugog efekta. To podrazumijeva reviziju metoda pristupa informacijama na ovim platformama“, dodali su iz RSF.
 
Iz tog razloga, RSF preporučuje uvođenje nekoliko pravila, uključujući odbacivanje termina verifikacija. Navode da je upotreba tog termina obmanjujuća, jer sugeriše da je autentičnost ili pouzdanost sadržaja zagarantovana, objašnjavajući da provjera identiteta ni na koji način ne garantuje pouzdanost sadržaja.
 
Kada se vrši bilo kakva uplata za promociju sadržaja, sadržaj mora biti jasno označen oznakama kao što su “oglašavanje“ ili “plaćena promocija“, piše u jednom od pravila RSF-a. Stoga bi sav sadržaj pojedinaca, koji imaju koristi od ove nove funkcije, kako ističe ova organizacija, trebao biti jasno označen kao plaćen.
 
Jedno od pravila je i da bi algoritmi društvenih mreža trebali uključiti promociju pouzdanih informacija u svoje funkcije i da bi trebalo odbaciti svaki tržišni pristup, jer je pristup informacijama pravo te ne bi trebalo da bude tržišno utemeljeno.
 
Navode i da kredibilitet kompanija koje upravljaju društvenim mrežama ovisi o njihovoj sposobnosti da osiguraju da njihove usluge ne pomažu u obogaćivanju onih koji pokušavaju širiti dezinformacije. Mišljenje RSF-a je da njihova potraga za novim izvorima prihoda ne smije prikriti činjenicu da su doprinijeli trenutnom informacijskom haosu.
 
“Potpuno je neprihvatljivo da njihovi poslovni interesi ponovo budu ispred interesa javnosti“, piše RSF.
 
Meta je prošle sedmice pokrenula uslugu pretplate koja će njenim korisnicima na platformama Instagram i Facebook omogućiti da dodaju plavu oznaku na svoje naloge na mrežama.
 
“Ove sedmice počinjemo s uvođenjem Meta Verified - usluge pretplate koja vam omogućava da potvrdite svoj nalog na osnovu lične karte, dobijete plavu značku i dodatnu zaštitu od lažnog predstavljanja na nalozima koji tvrde da ste vi, a dobit ćete i direktan pristup korisničkoj podršci”, napisao je vlasnik Mete Mark Zuckerberg u objavama na Instagramu i Facebooku 19. februara. 
  
“Meta Verified” će, kako je napisao Zuckerberg, korisnici plaćati 11,99 dolara mjesečno na webu ili 14,99 USD mjesečno za iOS i Android uređaje, a sa uslugom će započeti u Australiji i Novom Zelandu ove sedmice, a onda “uskoro u više zemalja.
 
Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.