Reporteri bez granica: Facebook ukida sekciju News u nekoliko evropskih zemalja

Reporteri bez granica: Facebook ukida sekciju News u nekoliko evropskih zemalja

Reporteri bez granica: Facebook ukida sekciju News u nekoliko evropskih zemalja

RSF ovaj potez naziva Metinim znakom prezira prema pouzdanim vijestima.

foto: Pixabay / Ilustracija

Metina sekcija Facebook News, rezervisana za vijesti, nestat će u nekim evropskim zemljama u decembru, javili su Reporteri bez granica (RSF). Ovaj potez kompanije društvenih mreža su nazvali najnovijim znakom prezira prema pouzdanim vijestima i informacijama koje služe javnom interesu.

Sekcija Facebook News omogućava pristup isključivo sadržaju vijesti, a Meta je 5. septembra 2023. godine, kako prenosi RSF, objavila da će usluga završiti početkom decembra u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj gdje je uvedena u februaru 2022. Usluga će ostati dostupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Australiji. Da bi se opravdala, kompanija je, dodaje RSF, istakla da je “pretraživanje vijesti mali dio iskustva koje pruža Facebook za ogromnu većinu ljudi”.

“Tehnološki gigant je iznenada krenuo u rikverc u ove tri zemlje i cijelom svijetu je signalizovao da njeni prioriteti više ne uključuju promovisanje kvalitetnih vijesti”, navodi se u saopštenju RSF-a.

“Metina uprava otvoreno priznaje prezir koji je pokazala prema vijestima koje služe javnom interesu. Ovo je još više žalosno jer je sa Facebook Newsom Meta imala potencijalni alat za borbu protiv informacionog haosa na svojoj platformi”, izjavio je Vincent Berthier, šef tehničkog odjela RSF-a.

Prema Aktu o digitalnim uslugama (Digital Services Act - DSA), kako je dodao Berthier, velike platforme su dužne da isprave sistemske rizike koje postavljaju pred društvo, posebno u smislu dezinformacija.

“Umjesto da uništi Facebook News, Meta je sekciju mogla poboljšati i pretvoriti u efikasan alat za pružanje pouzdanih vijesti i informacija na svojoj platformi”, dodao je on.

Prema mišljenju RSF-a, Meta je mogla predložiti značajna poboljšanja alata kako bi kompanija pomogla u promociji pouzdanih novinarskih informacija, što je preduslov za efikasnu borbu protiv dezinformacija.Umjesto toga, piše RSF, Meta tvrdi da nestanak Facebook Newsa neće uticati na posvećenost kompanije u tome da “ljude stave u kontakt sa pouzdanim informacijama”, i podsjeća da timovi nezavisnih fact-checkera ostaju mobilizovani na platformi.

Međutim, RSF navodi da samo ovo rješenje ne može biti održivo.

Američki sajt za tehnologiju TechCrunch piše da je Meta Facebook News, odabrani odjeljak s vijestima za izdavače, uvela 2019. Prvo je predstavljen na domaćem tržištu SAD-a. Kompanija je, navodi portal, planirala dovesti uslugu u Brazil i Indiju. Facebook News prikazuje lokalne i međunarodne vijesti relevantne za svako tržište. U svom izvornom obliku, objašnjava TechCrunch, predloženi članci određivani su algoritamski, s odvojenim odjeljkom “glavnih priča” (top stories) kojeg su pripremali ljudi, ali od prošle godine je Meta kazala da je cijeli odjeljak algoritamski.

S obzirom na to da je ostalo nekoliko mjeseci do izvršenja odluke Mete, RSF ističe da ipak još ima vremena za njeno preispitivanje te je uputio nekoliko preporuka Meti među kojima se navodi da svoje medijske partnere za Facebook News ohrabri da se pridržavaju standarda JTI, međunarodnog novinarskog standarda koji je pokrenuo RSF. Na ovaj način korisnici bi znali da odabrani mediji koriste metode proizvodnje vijesti koje su u skladu sa standardima medijske industrije za novinarstvo od povjerenja. Napominju da se JTI spominje u DSA-ovom Kodeksu ponašanja za dezinformacije.

Takođe, pozivaju Metu da objavi preciznu listu medija koju će stalno ažurirati i kojima je dozvoljeno da se pojavljuju u sekciji Facebook News. Preporuka RSF-a za Metu je i da kompanija omogući korisnicima profinjeniji izbor u algoritamskom upravljanju kako bi imali različite pristupe vijestima i informacijama.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.