Reakcije zbog dodjele nagrade Kluba novinara Banja Luka Darku Momiću Čkalji

Reakcije zbog dodjele nagrade Kluba novinara Banja Luka Darku Momiću Čkalji

Reakcije zbog dodjele nagrade Kluba novinara Banja Luka Darku Momiću Čkalji

BH novinari saopštili da nisu učestvovali u dodjeli nagrade Kluba novinara Banja Luka

foto: Klub novinara

Klub novinara Banja Luka za najboljeg novinara je 24. maja u Banjoj Luci proglasio kolumnistu Nezavisnih novina i novinara portala Capital Darka Momića Čkalju. Posebna priznanja za doprinos novinarstvu dodijeljena su urednici portala eTrafika Vanji Stokić i snimatelju eTrafike Ajdinu Kamberu za dokumentarni film "Brat" i novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Jeleni Jevtić za film "Gdje je Sara".

Nagrada je, kako su izvijestili mediji, dodijeljena po šesti put, a prijašnji dobitnici su Goran Dakić, Đurđijana Vujović, Danina Milaković, Ognjen Matavulj i Vladimir Kovačević, koji su sačinjavali ovogodišnji stručni žiri.

Oštra nula, aktivistička organizacija koja se zalaže za aktivno građanstvo i ljudska prava, reagovala je na nagradu koja je dodijeljena Čkalji ističući da je on negator genocida u Srebrenici i ratnih zločina. Čkalja je nedavno objavio kolumnu u Nezavisnim novinama pod nazivom Bajke Srebrenice Vol 2. u kojoj navodi da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici nastala lažima, manipulacijom i izvrtanjem činjenica.

"Kakav je to kvalitet našeg novinarstva ukoliko se medijski prostor i vrednovanje daju nacionalističkim ideolozima, negatorima ratnih zločina i onima koji na taj način vrijeđaju potomke svih žrtava? Zar Momić sada ne bi trebao odgovarati za klevetu nazivajući vlastiti narod genocidnim? Zar se ne bi trebao naći na sudu zbog negiranja genocida?", naveli su iz Oštre nule.

Upravni odbor Udruženja BH novinari objavio je saopštenje u kojem ističe da nije učestvovao u raspisivanju konkursa, izboru najboljeg novinara i dodjeli nagrade Kluba novinara Banja Luka u okviru manifestacije Off The Record, koja je održana u Banjoj Luci u petak.

U saopštenju, koji je Upravni odbor BH novinara poslao danas, navodi se da odlučno odbacuje svaku vrstu pritisaka na udruženje i pojedince, a posebno širenje govora mržnje, dezinformcija i huškanja putem društvenih mreža. 

Podsjećaju da je od samog početka Off The Record 2013. godine ova manifestacija bila na ideji Kluba novinara Banja Luka, i u potpunoj nadležnosti samog kluba, kako od kreiraja konkursa i poziva novinarima za učestvovanje, preko izrade i usvajanja pravila za dodjelu nagrada, do žiriranja i izbora najboljeg novinara iz Banje Luke.

"Samostalnost banjalučkog Kluba u organizovanju manifestacije i izboru najboljeg novinara je dio demokratskog i decentralizovanog razumijevanja slobode izražavanja, slobode djelovanja i rada BH novinara. Takav pristup bio je i dio međusobnog uvažavanja unutar Upravnog odbora udruženja i povjerenja da rukovodstvo Kluba novinara Banja Luka organizuje i upravlja ovom manifestacijom sa ciljem okupljanje novinara, solidarnosti i jačanja profesionalnog dijaloga među novinarima ovog grada", naveli su BH novinari u saopštenju.

Podsjetili su da prema pravilima manifestacije Off The Record, žiri, koji čine nagrađeni novinari i novinarke iz prethodnih godina, potpuno samostalno odlučuju kome će dodijeliti priznanje najboljeg novinara, bez da Klub novinara Banja Luka i njegovo rukovodstvo imaju na to bilo kakvog uticaja. 

"Sa ciljem smirivanja cijele situacije i smanjivanja podjela u novinarskoj zajednici, predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić i sekretarka Kluba Ljiljana Smiljanić odlučili su podnijeti ostavke. Upravni odbor BH novinara će uskoro imenovati vršioca dužnosti – koordinatora ili koordinatoricu za Klub novinara Banja Luka do izbora novog rukovodstva", poručili su BH novinari.

Istakli su da su Smiljanić i Vukelić podnijeli ostavke i na članstvo u Upravnom odboru BH novinara, o čemu će odlučivati članovi Odbora na svojoj idućoj sjednici.

Izvor: BH novinari, Oštra Nula

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.