Pošaljite razglednicu bjeloruskoj novinarki u zatvoru

Pošaljite razglednicu bjeloruskoj novinarki u zatvoru

Pošaljite razglednicu bjeloruskoj novinarki u zatvoru

Reporteri bez granica pokrenuli globalnu kampanju za oslobađanje Maryne Zolatave

foto: Maryna Zolotava / Facebook

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) pokrenula je danas novu globalnu kampanju za oslobađanje bjeloruske novinarke Maryne Zolatave koja je u zatvoru, pozivajući ljude da pošalju pisma i razglednice u znak solidarnosti sa njom.

Razglednice i pisma sa porukama solidarnosti sa Zolatavom prikupljat će se u sjedištu RSF-a u Parizu, kao i u kancelarijama RSF-a u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a poštanske adrese dostupne su na ovom linku.

Takođe, RSF navodi da je moguće slati i online poruke putem e-maila postcardsformaryna@rsf.org. RSF će čestitke, pisma i poruke dostaviti bjeloruskim ambasadama u nekoliko zemalja 6. novembra na njen 46. rođendan.

“Međunarodna podrška je ključno potrebna za Zolatavu, glavnu urednicu TUT.BY, koji je bio najpopularniji nezavisni sajt u Bjelorusiji prije nego što je zabranjen”, piše RSF.

“Tri godine nakon nemilosrdnog obračuna Lukašenkovog režima (Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije) važnije je, više nego ikad, mobilizovati se na međunarodnom nivou u podršci hrabrim bjeloruskim novinarima poput Maryne Zolatave. Ohrabrujemo sve širom svijeta kojima je stalo do slobode medija da se pridruže našoj akciji kako bismo pokazali solidarnost s Marynom i poslali jasnu poruku bjeloruskim vlastima da je zatvaranje novinara i ušutkivanje nezavisnih medija potpuno neprihvatljivo”, izjavila je Rebecca Vincent, direktorica kampanja RSF-a.

Vincent je dodala da je vrijeme da Zolatava bude oslobođena, kao i ostala 33 novinara koji se nalaze u zatvorima u Bjelorusiji.

Maryna Zolatava je u pritvoru od 18. maja 2021. i trenutno služi 12-godišnju kaznu u zatvoru u Minsku pod optužbama za nacionalnu sigurnost, zajedno s menadžericom TUT.BY Liudmilom Chekinom. U augustu su njih dvije dodane na listu “ekstremista”, što znači da će im biti zabranjeno da preuzmu bilo kakvu javnu ulogu u Bjelorusiji, a policija će moći da prati njihove finansijske transakcije, kao i njih dvije kada budu puštene iz zatvora.

Kada su uhapšene tokom racije u redakciji TUT.BY, kako je objavila Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) u martu nakon hapšenja, odbile su da potpišu pismo kojim priznaju krivicu. Tri njihove kolegice: Volha Loika, Alena Talkachova i Katsiaryna Tkachenka uspjele su pobjeći iz zemlje prije suđenja nakon što su puštene uz kauciju. Još devetoro je priznalo krivicu prije suđenja i platilo “odštetu državi” kako bi bili oslobođeni.

CFWIJ piše i da su suđenju Zolatavi i Chekini, koje je počelo 9. januara 2023., mogli prisustvovati samo branioci koji su morali potpisati ugovor o tajnosti, no 25. januara jedna od braniteljica je isključena tokom suđenja, zbog „nedovoljne kvalifikacije“, iako se bavila advokaturom već deset godina.

Lukašenkova vlada, ističe CFWIJ, žestoko se obračunava sa svim novinarskim aktivnostima od augusta 2020. od kada je ponovo izabran za predsjednika, a vlasti su se posebno obrušile na novinarke. Koalicija navodi podatak Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ) da je skoro 400 bjeloruskih novinara moralo pobjeći iz zemlje.

U Bjelorusiji su trenutno 34 novinara iza rešetaka, a među njima je deset novinarki, zbog čega se ova zemlja, kako piše RSF, nalazi na četvrtom mjestu država koje imaju najveći broj zatvorenih novinara u svijetu.

Bjelorusija se prema RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu nalazi na 157. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.