Prva ukrajinska novinarka stigla na Kosovo

Prva ukrajinska novinarka stigla na Kosovo

Prva ukrajinska novinarka stigla na Kosovo

“Do suza sam dirnuta time kako potpuni stranci žele da pomognu Ukrajincima”, istakla je novinarka iz Ukrajine Lyudmila Makey.
 
foto: Twitter / Albin Kurti
 
U Prištinu je juče, 17. marta 2022. godine, stigla Lyudmila Makey, prva ukrajinska novinarka koja će boraviti na Kosovu u okviru programa “Boravak novinara na Kosovu” (Journalist in Residence in Kosovo).
 
Albin Kurti, premijer Kosova, sastao se sa ovom novinarkom po njenom dolasku te se zahvalio Evropskom centru za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropskoj federaciji novinara (EFJ) i Udruženju novinara Kosova (AJK) na saradnji na uspostavljanju ovog programa.
 
„Republika Kosovo oštro osuđuje vojnu agresiju Ruske Federacije i njenu invaziju na Ukrajinu. Stojimo uz narod Ukrajine, a naša solidarnost sa vašom oslobodilačkom borbom protiv vojne agresije i ruske invazije je neosporna”, izjavio je Kurti.
 
Makey je kazala da će svoj novinarski posao nastaviti raditi iz Prištine te istakla da je njen dolazak u taj grad prilika da nastaviti raditi u toj profesiji.
 
“Nažalost, danas je u Ukrajini opasno biti novinar. Ruski okupatori kidnapuju, prijete i ubijaju novinare. Nedavno je Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) objavila spisak od 21. ubijenog medijskog radnika”, istakla je Makey te dodala da je impresionirana željom Kosovara da podrže ukrajinske kolege.
 
“Do suza sam dirnuta time kako potpuni stranci žele da pomognu Ukrajincima”, rekla je ona. Kaže i da vjeruje da je ova saradnja i novinarska solidarnost važan korak ka miru.
 
Makey je prva među 20 ukrajinskih novinara koje će Kosovo ugostiti u okviru programa “Boravak novinara na Kosovu”.
 
Program koji finansira tamošnja vlada pokriva njihove životne troškove, plate i kancelarije za period do šest meseci što će im omogućiti da rade na daljinu. Prijave za ovaj program su i dalje otvorene.
 
„Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) je zahvalna na podršci Kosova ukrajinskim novinarima“, naglasio je danas Sergiy Tomilenko, predsjednik NUJU-a. “Mnoge ukrajinske izbjeglice traže sigurno mjesto u Evropi, uključujući i pojedine novinare koji su prisiljeni otići u inozemstvo. Za medijske radnike je veoma važno da imaju mogućnost da nastave svoje profesionalne aktivnosti, stoga je ovaj projekat odličan i pruža zaštitu nezavisnom i istinitom novinarstvu od brutalnih okupatora”, naveo je Tomilenko.
 
Ricardo Gutierrez, generalni sekretar EFJ, kaže kako ukrajinskim novinarima mora biti omogućeno da nastave da rade svoj posao, kako bi informisali svjetsku javnost.
 
„Ponuda kosovske vlade je najbolji odgovor ruskom agresoru, koji pokušava da nametne teror ciljajući novinare u Ukrajini“, izjavio je Gutierrez i pozvao druge evropske vlade da slijede primjer Kosova.
 
Uredbu, kojom se iz državnih rezervi izdvaja 150.000 eura, inicirala je zastupnica Doarsa Kica Xhelili, a potom ju je podržala Vlada Kosova 1. marta.
 
U dokumentu se navodi da će prioritet imati novinarke koje će izabrati Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF). 
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.