Donesena Deklaracija za Ukrajinu: Ciljani napadi, mučenje i ubijanje novinara mora biti zaustavljeno

Potpisana Deklaracija za Ukrajinu: Ciljani napadi, mučenje i ubijanje novinara mora biti zaustavljeno

Donesena Deklaracija za Ukrajinu: Ciljani napadi, mučenje i ubijanje novinara mora biti zaustavljeno

U ovoj deklaraciji navodi se između ostalog da je ruska invazija na Ukrajinu još jednom naglasila suštinsku ulogu nezavisnog, etičkog novinarstva u informisanju stanovništva.
 
foto: Pixabay
 
Na Festivalu novinarstva održanom u Peruđi potpisana je Deklaracija za Ukrajinu kojom se žele podržati ukrajinski ali i međunarodni novinari, uključujući i freelancere, koji izvještavaju iz te ratom zahvaćene zemlje.
 
Kako se navodi na stranici Evropske federacije novinara (EFJ), koja je jedna od potpisinica ove deklaracije, u deklaraciji je istaknuto kako je ruska invazija na Ukrajinu još jednom naglasila suštinsku ulogu nezavisnog, etičkog novinarstva u informisanju stanovništva.
 
“Kao moćan lijek za dezinformacije i propagandu koji karakteriše hibridni rat, i kao stub demokratije o kome zavise druge slobode i prava, novinarstvo u Ukrajini je podvrgnuto strašnom napadu. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. Online napadi na novinske organizacije i pojedinačne novinare također moraju prestati. Osuđujemo ruske napade na slobodu štampe i slobodu izražavanja u Ukrajini”, piše u deklaraciji koju je potpisalo više od stotinu svjetskih medijskih i civilnih organizacija.
 
Navodi se i kako će ove organizacije učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi podržali ukrajinske novinare tokom njihovog izvještavanja, uključujući i pomoć u finansiranju, obezbjeđivanju zaštitne opreme, u obuci, nalaženju kancelarijskog prostora u drugim gradovima, a bit će im pružena i psihosocijalna podrška.
 
“Čak su i vlade koje su neprijateljski nastrojene prema slobodnim, nezavisnim medijima prisiljene da priznaju vitalnu ulogu koju novinarstvo ima u osiguravanju da svijet vidi invaziju na Ukrajinu onakvom kakva jeste. Tehnološke kompanije također su svjesne činjenice da nisu sve informacije jednake, te da postoji moralni imperativ da se pridaje važnost profesionalnom, nezavisnom novinarstvu koje je od javnog interesa”, istaknuto je u ovoj deklaraciji.
 
U deklaraciji stoji i da će se insistirati na tome da svi zatvoreni i kidnapovani novinari budu oslobođeni.
 
Istaknuta je uloga i “fiksera” za koje je navedeno da su njihovo poznavanje jezika, kulturno i regionalno razumijevanje i jake mreže kontakata ključni za međunarodno izvještavanje i zaslužuju ista prava, poštovanje, podršku, socijalnu sigurnost i zasluge kao i svi novinari koji prate sukobe.
 
U deklaraciji je upućena i molba redakcijama da raseljenim novinarima i redakcijama pruže mjesto odakle će raditi ili da ih unajme da rade za njih ukoliko imaju dovoljno sredstava.
 
Takođe, pod hitno je istaknuta stavka da se poveća finansijska podršku novinarima i medijima koji proizvode nezavisno, etičko novinarstvo a koji izvještavaju o ruskoj invaziji Ukrajine.
 
“Kada finansirate novinarstvo, zapamtite, novinarstvo je javno dobro. To je stub demokratije od kojeg zavise mnoge druge slobode i prava”, stoji takođe u deklaraciji a dodato je i da proces apliciranja za finansiranje u hitnim slučajevima mora biti pojednostavljen. 
 
Piše i da je potrebno osigurati hitne vize i sigurno utočište za ukrajinske novinare, kao i za nezavisne novinare iz Bjelorusije i Rusije, kako bi ponovo uspostavili svoje baze i nastavili sa izvještavanjem, ali i da je potrebno spriječiti uklanjanje novinarskog sadržaja koji dokumentuje dokaze ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i drugih teških kršenja ljudskih prava.
 
Na kraju deklaracije potpisnici ističu kako nastavljaju da budu solidarni sa novinarima širom svijeta koji rade u područjima sukoba ili mjesta gdje je sloboda izražavanja ograničena, kako bi pružili pouzdane informacije koje su od javnog interesa.
 
Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.