U Ukrajini otvorena tri centra solidarnosti za novinare

U Ukrajini otvorena tri centra solidarnosti za novinare

U Ukrajini otvorena tri centra solidarnosti za novinare

Centri solidarnosti za novinare otvoreni su u Lavovu, Ivano-Frankivsku i Černovcima.

foto: EFJ

U tri ukrajinska grada otvoreni su centri solidarnosti za novinare u kojima će medijskim radnicima na raspolaganju biti redakcije koje će moći koristiti i kao mjesta za obuku. U hitnim slučajevima, novinarima evakuisanim sa područja borbe, u tim centrima će biti pružena pravovremena materijalna i finansijska pomoć.

Ovi centri su otvoreni u Lavovu, Ivano-Frankivsku i Černovcima, odnosno u sjedištima regionalnih organizacija Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU).

Ukrajinski i strani novinari koji se nalaze u ratnoj zoni ili bilo kojoj drugoj regiji Ukrajine moći će kontaktirati ove centre za podršku koji će služiti i kao distributivna mjesta na kojima mogu dobiti zaštitnu opremu, kao i pribor za prvu pomoć.

„U ovim teškim danima svi novinari su se udružili kako bi pomogli jedni drugima“, kazao je predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko. “Centri novinarske solidarnosti su konkretan izraz međunarodne podrške novinarima koji prate dešavanja u Ukrajini”, dodao je.

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger ističe da se “novinari nalaze u prvim redovima u otkrivanju stvarnih posljedica po čovječanstvo koje ima ruska invazija na Ukrajinu”.

“IFJ je ponosan na to što ima priliku da radi sa NUJU-om na kreiranju važnih centara kako bi se osigurala praktična solidarnost sa novinarima”, kazao je.

U pismu upućenom NUJU-u 13. aprila, Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, istakla je da su od međunarodne zajednice potrebne daljnje akcije kako bi se efikasno zadovoljile hitne potrebe novinara na terenu, ali i građana, te dodaje kako će iz ove organizacije nastaviti pružati konkretnu podršku novinarima u Ukrajini, kao i širom regiona, koji izvještavaju o ratu u Ukrajini.

Ovaj projekat, koji pomaže novinarima da nastave svoj rad i izvještavanje iz rata u Ukrajini, realizuje se uz podršku Međunarodne federacije novinara (IFJ), Evropske federacije novinara (EFJ) a u partnerstvu sa Nezavisnom medijskom unijom Ukrajine (IMTUU). Resurse za pomoć ukrajinskim medijskim radnicima obezbjeđuju međunarodni partneri kao što su novinarska udruženja i sindikati, medijske kompanije i institucije.

Više o tome kako možete donirati ili kontaktirati ove centre novinarske solidarnosti možete pronaći na ovom linku.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.