Protest upozorenja: BHRT u teškoj finansijskoj situaciji

Protest upozorenja: BHRT u teškoj finansijskoj situaciji

Protest upozorenja: BHRT u teškoj finansijskoj situaciji

Radnici Radio-televizije Bosne i Hercegovine održali su u srijedu protest upozorenja sa zahtjevom za hitnim usvajanjem odluke o produženju postojećeg sistema naplate RTV takse.

Foto: wikimedia.org

Protest upozorenja zbog 'katastrofalne' finansijske situacije održan je u srijedu u 12:05 u zgradi RTV Doma gdje su radnici BHRT-a zatražili od vlasti da što prije pronađu rješenje za stabilno finansiranje javnih radio-televizijskih servisa.

Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata uposlenika BHRT-a, rekao je da je protest organizovan zbog 'bahatog i ignorantskog odnosa vlasti i političara prema BHRT-u i entitetskim javnim servisima' i da trenutni model naplate takse ne omogućava normalno funkcionisanje.

„Ne želimo više da svakog mjeseca strahujemo hoćemo li dobiti platu ili nećemo,“ poručio je Smital i podsjetio kako je Vijeće ministara BiH tri puta zaredom sa dnevnog reda skinulo tačku koja se odnosi na javne servise navodeći proceduralne razloge, i rekao da se ustvari radi o 'čistim opstrukcijama'.

Zahtjevi radnika BHRT-a su donošenje izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu po hitnoj proceduri na način da se produži prikupljanje takse preko dominantnih telekom operatera do 30.06. ove godine, da se izradi izmjena i dopuna tog zakona koja bi obezbijedila stabilno finansiranje BHRT-a i da bude razmotren novi prijedlog naplate takse koji je predložila Vlada Federacije.

Svjetlana Topalić, potpredsjednica sindikata radnika, rekla je okupljenima na protestu da je novinarima odavno onemogućen normalan rad i da su uslovi u kojima rade loši.

„Trajno nam riješite taksu, nemojte nas držati na privremenim infuzijama koje traju tri po tri ili šest po šest mjeseci. Nađite novi model naplate. Ako nemate ideje, prepišite od drugih,“ kaže Topalić, „Ne možemo da proširimo ili poboljšamo program kad to košta.“

Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine nalazi se na Dnevnom redu Vijeća ministara BiH za sjednicu koja je planirana za četvrtak. Zakon je prijedlog Ministarstva prometa i komunikacija, ali kako objavljuje BHRT postoji bojazan da će opet biti skinut.

Upravni odbor Udruženja BH Novinari uputio je Vijeću ministara i Ministarstvu prometa i komunikacija kritike navodeći političke manipulacije i neodgovorno ponašanje u postupku donošenja zakonskih rješenja za naplatu RTV takse, stvaranja stabilnog načina finansiranja BHRT-a i cjelokupnog javnog radio-televizijskog sistema.

„Višekratnim odgađanjem izmjena Zakona o PBS uz različite političke i proceduralne izgovore, koji su se kretali od višemjesečnog čekanja saglasnosti vlada entiteta i Brčko Distrikta, preko zahtjeva o traženju cjelovitog zakonskog rješenja za funkcioniranje PBS do najnovijeg zahtjeva HDZ-a za stvaranje tri nacionalna javna servisa, Vijeće ministara BiH je pokazalo svoju nesposobnost u rješavanju problema sa kojima se godinama suočava PBS u BiH,“ saopšteno je iz Udruženja.

Podsjetili su da je stabilan javni servis i formiranje korporacije javnih emitera jedan od uslova BiH za približavanje Evropskoj uniji i pozvali javne servise, BHRT, RTVFBiH i RTRS, da iskoriste sve zakonske mogućnosti za ishodovanje donošenja ključnih političkih odluka – uključujući štrajk, bojkot Vijeća ministara ili prekid programa na određeno vrijeme.
 

Izvor: BHRT, BHN