BHRT: Naplata RTV takse je u strahovitom padu

BHRT: Naplata RTV takse je u strahovitom padu

BHRT: Naplata RTV takse je u strahovitom padu

"Dva naša zahtjeva su: zahtjev Odboru RTV sistema da se realizuje Odluka o naplati RTV takse putem računa za struju i zahtjev Parlamentu da oformi ad hoc komisiju za izmjenu Zakona o javnom RTV servisu i sistemu", istakao je na današnjoj konferenciji o budućnosti Javnog servisa predsjednik Samostalnog sindikata BHRT-a Damir Smital. 

Pored navedenog, na konferenciji su učestvovali Željko Bajić, predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a kao i Mehmed Bakarević, koji je nakon konferencije na kojoj se razgovaralo o realnim razlozima za urušavanje Javnog servisa, dao neopozivu ostavku na mjesto generalnog direktora BHRT-a. 

"Glavni problem u fukcioniranju BHRT-a, ali i ostalih emitera je činjenica da je RTV taksa, kao temeljni prihod javnih servisa, u strahovitom padu. U prva četiri mjeseca ove godine pala je za 600 hiljada maraka u odnosu na isti period prošle godine. Od 2010. do 2014. napravljene su uštede više od šest miliona, i kompenzirani gubici, ali prostora za uštede jednoistavno nema", istakao je Bakarević. 

"Sudbinu ove medijske kuće ne određujemo mi i ovih 950 radnika koji su uposleni u BHRT-u, nego je određuju poslanici Parlamenta, koji su naši osnivači, političke partije koje trebaju da podrže ono što ćemo mi predložiti", objasnio je Bakarević. 

U nastojanju da regulišu problem neplaćanja RTV takse, Odbor JRT sistema u Bosni i Hercegovini je na sjednici održanoj 21.4.2015. u Sarajevu postigao saglasnost o novom modelu naplate RTV takse putem računa za električnu energiju. 

U preporukama iz Evropske komisije navodi se da bi rješavanje naplate RTV takse stvorilo pretpostavke za dubinsku reformu javnih servisa, unapređenje programa, tehnološku modernizaciju i restrukturiranje. Reforma javnog RTV emitiranja je i uvjet  koji je BiH prihvatila na putu približavanja naše zemlje EU, navode iz BHRT-a.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je na rasporedu 13.05. bit će razmatran Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. 

Mehmeda Bakarevića, koji je prema zvaničnom saopštenju ostavku dao zbog zdravstvenih razloga, zamijent će, kao vršitelj dužnosti, Belmin Karamehmedović.

Izvor: BHRT