Pritvoreni novinari u Jemenu započeli štrajk glađu

Jemen: Pritvoreni novinari započeli štrajk glađu

Pritvoreni novinari u Jemenu započeli štrajk glađu

Deset novinara koje Huti pobunjenici drže u pritvoru u Al Habra zatvoru u Jemenu započeli su štrajk glađu.
 
Foto: Pixabay
 
Novinari koji se nalaze u pritvoru u glavnom jemenskom gradu Sana već duže od godinu, započeli su štrajk glađu u znak protesta protiv maltretiranja kojem su izloženi.
 
Njihove porodice informisale su Sindikat jemenskih novinara da pritvoreni novinari neće prestati sa štrajkom sve dok ne budu oslobođeni.
 
Prema tvrdnjama Sindikata jemenskih novinara, novinari ne smiju primati posjete, nemaju pristup zdravoj ishrani i lijekovima, a nekoliko njih se razboljelo.
 
"Pozivamo sve organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije da pokažu svoju solidarnost sa pritvorenim novinarima i da rade na njihovom oslobađanju i obezbijede im zaštitu", navode iz te organizacije.
 
Izvještaji koje su objavili ta organizacija i Međunarodna federacija novinara dokumentuju brojne slučajeve torture i zlostavljanja novinara u pritvoru.

Nekoliko grupa su u konfliktu u Jemenu, a glavni sukob je između snaga odanih jemenskom predsjedniku Abdrabbuhu Mansouru Hadiju i onih na strani šiitskih pobunjenika Hutija.

Predsjednik Međunarodne federacije novinara, Jim Boumelha, također je pozvao na oslobađanje novinara.
 
"Ne postoje riječi kojima se može opisati količina straha i užasnih prizora s kojima naše kolege u Jemenu moraju živjeti. Naše zatvorene kolege moraju odmah biti oslobođene. Zaraćene strane u Jemenu moraju prestati koristiti novinare kao oružje u njihovom smrtonosnom konfliktu. Dopustite im da izvještavaju slobodno i informišu narod Jemena."
 
Slobodan rad novinara u Jemenu je veoma ugrožen, a prema Indeksu medijskih sloboda ta zemlja zauzima 170. mjesto.
 
Izvor: IFJ