CPJ poziva na nepristrasno istraživanje ubistava novinara u Jemenu

CPJ poziva na nepristrasno istraživanje ubistava novinara u Jemenu

CPJ poziva na nepristrasno istraživanje ubistava novinara u Jemenu

Istraživanje ubistava jemenskih novinara i ostalih civila koji su stradali u zračnim napadima mora biti temeljito i nepristrasno, smatra Komitet za zaštitu novinara.
 
Foto: Pixabay
 
Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom formirat će „izrazito nezavisan tim u oblasti oružja i humanitarnog međunarodnog prava koji bi ocijenio mehanizme određivanja vojnih ciljeva, kao i incidente koji se dešavaju na civilnim lokacijama,“ izjavio je glasnogovornik Ahmed Asiri.
 
Najava koalicije dolazi sedmicu nakon što su mediji prenijeli detalje neobjavljenog UN-ovog izvještaja u kojem se Vijeće sigurnosti poziva na kreiranje međunarodne komisije koja bi istraživala povrede humanitarnog prava u sukobima.
 
Aktivističke grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su prethodno koaliciju zbog velikog broja ubijenih civila u Jemenu, otkako su počeli zračni napadi u martu 2015. godine.
 
„Istraživanja smrti novinara i ostalih civila tokom sukoba u Jemenu moraju biti istinski nezavisna da bismo ih smatrali kredibilnim. Trebaju ocijeniti na koji način osigurati zaštitu bez zataškivanja prethodnih prekršaja,“ izjavio je Sherif Mansour, program koordinator Komiteta za Bliski istok i Sjevernu Afriku.
 
Saopćenje koalicije dolazi, također, nekoliko sedmica nakon najnovijih slučajeva ubistava novinara. Sedamnaestogodišnji kamerman Hashim al-Hamran ubijen je tokom izvještavanja o posljedicama zračnih napada, dok je život izgubio i freelancer Almigdad Mojalli koji je izvještavao za Voice of America.
 
Nekoliko grupa su sukobljene u Jemenu, a glavni sukob je između snaga odanih jemenskom predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju i onih na strani šiitskih pobunjenika Houthija. Saudijska Arabija prošle godine u martu započela je zračne napade u Jemenu u cilju podrške predsjedniku, a protiv grupa čiji je saveznik Iran.
 
U zvaničnom saopćenju Ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu stoji kako je „koalicija preduzela sve mjere i nastavit će to činiti, kako bi zaštitila civile, medicinsko osoblje, humanitarne organizacije i novinare u Jemenu“.
 
Ipak, iz Komiteta za zaštitu novinara navode kako je Asiri u martu 2015. godine na konferenciji za štampu izjavio da će koalicija medije koji podržavaju pokret Houthi i njegove saveznike, smatrati dijelom opsežne kampanje u Jemenu.
 
Izvor: CPJ