Prijetnje smrću novinarima u Crnoj Gori i na Kosovu

Prijetnje smrću novinarima u Crnoj Gori i na Kosovu

Prijetnje smrću novinarima u Crnoj Gori i na Kosovu

Mreža SafeJournalist apeluje na nadležne da što brže kazne počinioce.
 

foto: Jasmin Brutus / Mediacentar Sarajevo

SafeJournalists mreža osudila je prijetnje koje su upućene novinaru u Crnoj Gori i novinarkama na Kosovu. Kako je navedeno na stranici SafeJournalists, novinar televizije Vijesti Nikola Milosavić Aleksić je 28. novembra pozvao vlasnika firme „Trudbenik“ Vuksana Radonjića i pitao ga za komentar na temu koja se tiče firme čiji je vlasnik, nakon čega mu je Radonjić uputio niz uvreda i prijetnji.

Radonjić je, između ostalog, kako dodaje SafeJournalists, prijetio da će novinaru “otkinuti glavu” i “da mu ne padne na pamet da objavljuje bilo šta u vezi sa njim i njegovim restoranom”. Podgorička policija je brzo reagovala i privela, a zatim i uhapsila Radonjića. On je uhapšen po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dodaje SafeJournalists.

Prijetnje je najoštrije osudio i Sindikat medija Crne Gore (SMCG). Naveli su da je do prijetnji došlo zato što je Milosavić Aleksić na civilizovan način postavljao pitanja i tako, radeći svoj posao, isprovocirao Radonjića kojem je “propitivanje o njegovim poslovima bio dovoljan okidač da izrazi namjeru da nekome otkine glavu”, rečeno je iz SMCG.

Prijetnje su upućene i novinarkama Ardiani Thaçi Mehmeti i Erjoni Gjikolli, autoricama istraživačke emisije KIKS Kosova. 

Thaçi Mehmeti i Gjikolli dobile su prijetnje smrću kao i članovi njihovih porodica nakon istraživanja urađenog u vezi sa pjevačem Erollom Muratijem. U istraživanju navode da je on umiješan u prevaru sa slovenačkim pasošima, kao i preprodajom automobila. U e-mailu upućenom Udruženju novinara Kosova, novinarke navode da je njima i njihovim porodicama prijećeno smrću sa novootvorenog profila na Facebooku. Kako novinarke kažu, u porukama je napisano “imate djecu; svi ste okruženi djecom, zapaliću ih…”.  Slučaj je prijavljen policiji na Kosovu. 

“Duboko smo uznemireni i osuđujemo prijetnje upućene našim kolegama Nikoli Miloševiću Aleksiću u Crnoj Gori i Ardiani Thaçi Mehmeti i Erjoni Gjikolli na Kosovu. Ove prijetnje su direktni napadi ne samo na novinare, već i na samu suštinu slobode štampe i demokratije u obje zemlje. Pozivamo vlasti da djeluju brzo i odlučno i da kazne počinioce u skladu sa nacionalnim zakonima”, izjavio je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže.

Poručio je da će se uvijek zalagati za sigurnost novinara i osnovno pravo na slobodu govora.

“Napad na bilo kog novinara je napad na svačije pravo da bude informisan. Solidarni smo sa našim kolegama i protivimo se svakom obliku prijetnje ili nasilja nad novinarima”, dodao je Sekulovski.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama Sindikatu medija Crne Gore i Udruženju novinara Kosova i najoštrije osuđuje prijetnje koje su upućene novinarima. Mreža, kako se dodaje, podržava brzu reakciju policije i tužilaštva u Crnoj Gori i apeluje na nadležne da u što kraćem roku sprovedu postupak do kraja i kazne počinioca.

Mreža takođe zahtijeva od nadležnih institucija na Kosovu da slučaju prijetnji novinarkama daju prioritet i preduzmu neophodne korake kako bi se osoba koja se krije iza lažnog profila i prijetnji pronašla i adekvatno kaznila.

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.