Priča CIN-a u užem izboru za nagradu European Press Prize

Priča CIN-a u užem izboru za nagradu European Press Prize

Priča CIN-a u užem izboru za nagradu European Press Prize

Novinari CIN-a su razotkrili mrežu trgovaca glasovima uoči Lokalnih izbora 2020. što je dovelo do hapšenja i optužnice protiv organizatora trgovanja.

foto: European Press Prize

Sa pričom o izbornim prevarama u Brčko distriktu, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Mubarek Asani i Nino Bilajac ušli su u uži krug za međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize, piše CIN.

Za navedenu nagradu je nominovana priča „Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima“ uoči Lokalnih izbora 2020. što je dovelo do hapšenja i podizanja optužnice protiv organizatora trgovanja.

Navedena priča je, kako piše CIN, bila u konkurenciji sa više od 1.000 prijava iz gotovo svih evropskih zemalja, a nagrade se, osim za istraživačko novinarstvo, dodjeljuju i u kategorijama za istaknuto izvještavanje, inovaciju u novinarstvu i mišljenje.

Za svaku od navedenih kategorija, pripremni odbor European Press Prizea je odabrao po pet priča koje se ušle u uži krug, a pobjednici će biti poznati početkom juna ove godine, piše CIN.

Kada je riječ o kategoriji za istraživačko novinarstvo, osim priče novinara CIN-a nominovana su i istraživanja novinara iz Francuske, Švicarske, Bjelorusije i Rusije.

European Press Prize se od 2012. dodjeljuje za najveća dostignuća u evropskom novinarstvu, a prošle godine je dobitnik Specijalne nagrade European Press Prizea  koja se dodjeljuje za izuzetnost u evropskom novinarstvu bila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH). Nagradu European Press Prizea iz BiH je 2018. dobio i novinar Dragan Bursać, kao i hrvatski novinar Boris Dežulović (2013.) i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (2017.).

Izvor: CIN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.