BIRN BiH dobitnik Specijalne nagrade European Press Prize

BIRN BiH dobitnik Specijalne nagrade European Press Prize

BIRN BiH dobitnik Specijalne nagrade European Press Prize

Nagrade su dodijeljene za najbolje istraživačko novinarstvo, istaknuto izvještavanje, najbolji komentar, inovaciju u novinarstvu, a Specijalna nagrada za “posebnu izvrsnost”. 

Za “napore i uspjeh u osiguranju pravde za žrtve ratnih zločina” BIRN BiH je nagrađen Specijalnom nagradom European Press Prize, a članovi žirija naveli su kako rad tog bh. medija “osigurava jedinstvenu arhivu svih suđenja za ratne zločine, kao i mnoge lične priče preživjelih, dokumentarne filmove o žrtvama seksualnog nasilja i porodicama nestalih, i brojna druga istraživanja i analize”. Specijalnu nagradu žiri dodjeljuje za “posebnu izvrsnost” u evropskom novinarstvu.

Direktor BIRN-a BiH, Denis Džidić, kaže da ova nagrada znači neopisivo mnogo timu koji je proveo dane, sedmice i mjesece pišući o ratnim zločinima i izvještavajući svakodnevno iz sudnica kako bi zabilježili iskaz svake žrtve koja je došla ispričati svoju priču.

“Ova nagrada pripada i žrtvama, jer naš rad bi bio bezvrijedan da nije preživjelih žena i muškaraca koji su skupili hrabrost da podijele sa nama najstrašnije stvari koje su doživjeli, pokazujući hrabrost, strpljenje i snagu kakvu mi ne možemo shvatiti. Zato je naša uloga da uvijek čuvamo njihovo poštovanje i pružimo sigurno mjesto da ispričaju svoje priče”, rekao je Džidić.

Članica žirija Alexandra Föderl-Schmid iz novine Süddeutsche Zeitung je kazala da BIRN “zaista radi dobar posao” i da “podržavaju istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini a to je tamo težak zadatak”. Urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić rekao je da je nagrada European Press Prize veliko priznanje najboljih evropskih novinara.

“Posebno mi je drago što su članovi žirija prepoznali naš istraživački rad na važnim pričama za društvo. Svakodnevna posvećenost naših novinara da bi uradili i napisali istraživačke priče i istrajnost u prenošenju osjetljivih i bitnih priča sada su dobili priznanje i novo ohrabrenje. Izuzetna je čast dobiti ovo priznanje”, kazao je Mujkić.

Pobjednici i istaknuti finalisti European Press Prize u 2020. godini su nagrađeni za izvanredna ostvarenja u evropskom novinarstvu, navodi se u objašnjenju žirija koji je od 24 prijave u užem izboru izabrao pobjednike u četiri kategorije i dodijelio i Specijalnu nagradu.

Najbolji u istraživačkom novinarstvu ove godine su Annemarte Moland, Even Kjølleberg i Ruben Solvang, koji su nagrađeni za priču “Trigger Warning” objavljenu u NRK.

Nagradu za istaknuto izvještavanje dobila je Isobel Cockerell za priču “Uyghur žene se bore protiv nadzora Kine” objavljene u Coda Story u Gruziji.

Za najbolji komentar u 2020. godini nagrađena je Beata Balogová iz Slovačke za priču “Kako smo prestali biti drugovi” objavljenom u SME.

Nagradu za inovaciju u novinarstvu dobio je Decât o Revistă iz Rumunije za način na koji je organizovao timove iz redakcije u Transilvaniji.

Specijalna nagrada European Press Prize koju je ove godine dobio BIRN BiH ranije je, između ostalih, dodijeljena uredniku britanskog Guardiana, međunarodnom timu novinara OCCRP u kojem je i novinarka iz BiH Miranda Patručić, novinarima NRC-a, Die Zeita, norveškog Dagbladeta i rumunskog Colectiva.

Ovu je prestižnu nagradu, takozvanog “evropskog Pulitzera”, ranije dobilo još nekoliko novinara s prostora bivše Jugoslavije: 2014. godine za najbolji komentar Boris Dežulović, 2017. godine za istraživačko novinarstvo Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS, i 2018. godine Dragan Bursać u kategoriji “Mišljenje”.

Ovogodišnji žiri European Press Prize su činili: Sylvie Kauffmann, predsjedavajuća žirija i urednička direktorica francuskog lista Le Monde, Yevgenia Albats, urednica nezavisnog ruskog medija The New Times, Alexandra Föderl-Schmid, dopisnica Süddeutsche Zeitunga iz Izraela i Palestine, Alan Rusbridger, bivši urednik Guardiana i predsjedavajući Reuters instituta za studij novinarstva i Juan Luis Sánchez, suosnivač i zamjenik urednika španskog digitalnog medija “eldiario”.

European Press Prize je osnovana 2012. godine i otvorena je za novinare iz 47 zemalja Vijeća Evrope a izvršni direktor Thomas van Neerbos je rekao kako “nikada prije lista prijavljenih, nominovanih i pobjednika nije bila toliko različita”.

“Od redakcija u Norveškoj do hrabrih ureda BIRN-a i DoR-a, od suprotstavljanja kineskoj nadzornoj državi, seksizma u sportu do ličnih suočavanja sa eutanazijom, ovo je pravi domet evropskog novinarstva, ovo su teme o kojima trebamo raspravljati”, kazao je van Neerbos.

Ceremonija dodjele nagrada trebala je biti održana u Berlinu ali je zbog pandemije koronavirusa odlučeno da se nagrade proglase interaktivnim objavama na internetu. Organizatori nagrade su pripremili posebnu prezentaciju nazvanu “Drumscroll” na kojoj će prikazati najbolje evropsko novinarstvo ove godine.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.