Preminuo profesor Zdravko Grebo

Preminuo profesor Zdravko Grebo

Preminuo profesor Zdravko Grebo

Profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu Zdravko Grebo preminuo je u 72. godini. Rođen je u Mostaru 30. jula 1947. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomski studij i doktorat završio je na Univerzitetu u Beogradu.

Dugogodišnji sarajevski profesor, radio je i kao urednik, izdavač i prevodilac sa engleskog i bio je član P.E.N. Centra u BiH. Bio je osnivač gradskog radija ZID, osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID, član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za bivšu Jugoslaviju, direktor Pravnog centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa "Evropske studije" i osnivač Open Society Fund BiH.

Dobitnik je nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije, Ruzveltove medalje i nagrade Francuske legije časti. Autor je knjiga „Marx i Kelsen“, „Pravni sistem SFRJ“, „Philosophy of Law“, „Savremena američka pravna teorija“, „Novi ustav BiH“ i „Elementi evropskog prava“.

Mi u Mediacentru imamo svaki razlog da pomenemo profesora Grebu jer je on bio direktor Soros Fondacije kada je nastajao Mediacentar, kao institucija koja je u to vrijeme napravljana za edukaciju novinara, analizu medija, digitalne resurse i publikacije. Bez njegove pomoći, Mediacentar Sarajevo ne bi ni nastao te ratne 1995. godine i zbog toga mu ostajemo zahvalni. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.